Ga naar de inhoud
Technisch mankement

Astronauten na half jaar vertraging eindelijk terug op aarde

Astronaut Frank Rubio wordt uit zijn capsule geholpen. Beeld © ANP

Ze zouden zes maanden in de ruimte doorbrengen, maar door een technisch mankement werd het ruim een jaar. De Amerikaanse NASA-astronaut Frank Rubio en zijn Russische collega's Ddmitri Petelin en Sergej Prokopjev landden vandaag na 371 dagen op de steppe van Kazachstan.

De reis duurde zo lang omdat er in de Soyuz-capsule die Rubio, Petelin en Prokopjev terug naar de aarde zou brengen een koelvloeistoflek werd gevonden.

Er moest dus vervangend vervoer naar het ruimtestation worden gestuurd en dat gaat nu eenmaal niet zo snel als op aarde. Het duurde maar liefst zes maanden voor de drie astronauten in een vervangende capsule kon stappen. 

Eerste ruimtereis 

Voor de 47-jarige Rubio was het de eerste ruimtereis ooit en meteen ook de langste die een Amerikaanse astronaut ooit maakte. In een interview met CNN zei de Amerikaan dat hij de opdracht nooit had aangenomen als hij had geweten dat zijn reis zó lang zou duren. "Dat komt door familiezaken die in het afgelopen jaar gebeurden en ik heb moeten missen", vertelt hij. 

Maar ook al is het tegen wil en dank, de astronaut heeft met zijn reis wel het Amerikaanse record - dat op 355 dagen stond - verbroken. Het wereldrecord staat nog altijd op naam van de overleden Russische astronaut Valeri Poljakov die tussen 1994 en 1995 437 dagen in de ruimte verbleef.

Bekijk ook: Dolle vreugde in India: raket bereikt als eerste zuidpool van de maan

00:20
Het is India gelukt: met hun raket Chandrayaan-3 wisten ze de zuidpool van de maan te bereiken. Daarmee schrijft het land geschiedenis, want nooit eerder is een raket succesvol geland op dat deel van de maan.
Langverwacht
Lees ook:
Langverwacht ufo-rapport geeft geen bewijs voor aliens, NASA onderzoekt verder