Ga naar de inhoud
5 jaar later

9 roedels en 39 welpen: zo gaat het nu met de wolf in Nederland

Een wolf op de Veluwe Beeld © ANP

In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minstens 39 welpen kregen. Zeven roedels leven op de Veluwe, de andere twee in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Dit meldt BIJ12, het bureau dat voor de provincies de wolvenstand bijhoudt.

In totaal leven er in Nederland momenteel minstens twintig gevestigde wolven, wat betekent dat ze een eigen territorium hebben. Daarnaast zijn er nog zwervende wolven en de welpen die dit jaar en in voorgaande jaren zijn geboren. Hoeveel wolven er precies zijn is volgens BIJ12 niet met zekerheid te zeggen omdat niet van elke wolf het DNA is vastgesteld. 

Vijf jaar in Nederland 

Na ruim een eeuw afwezigheid, vestigde de eerste wolf zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Het was het begin van een vurige discussie tussen voor- en tegenstanderds van de wolf. Boswachters en ecologen waren enthousiast over de komst van de natuurlijke vijand van herten, reeën en wilde zwijnen, maar voor veel schapenboeren was de terugkeer van de wolf een nachtmerrie. Ondanks 'wolfwerende maatregelen' doet het dier zich regelmatig tegoed aan schapen en ander vee. 

Hoe
Lees ook:
Hoe de wolf Nederland in twee kampen verdeelt: 'Gevoeliger voor polarisatie'

Ook dit jaar was het tientallen keren keren raak. In de periode tussen mei en augustus ontving BIJ12 65 meldingen van aanvallen van wolven op vee. In 41 gevallenis vastgesteld dat het inderdaad een wolf was die had toeslagen. Twaalf keer bleek het om een hondenaanval te gaan. Veruit de meeste meldingen kwamen uit Drenthe.

Een schapenboer in het Drentse dorp Wapse werd dit voorjaar gebeten door een wolf. Het dier viel schapen aan en de boer probeerde deze vervolgens te beschermen. De wolf werd daarna afgeschoten. Johan hielp de boer na de beet: 

Johan hielp hobbyboer na beet vermoedelijke wolf: 'Wil ik nooit meer meemaken'

03:30

Hoewel het aantal wolven in Nederland gestaag groeit, is de kans dat je er eentje tegenkomt nog altijd klein. Toch gebeurt dit wel af en toe. Zo maakte de 15-jarige Sem vorige jaar tijdens een fietstocht met zijn familie in Nationaal Park de Hoge Veluwe vorig jaar een video waarop een wolf het gezelschap rustig passeert. De Stichting Faunabescherming concludeerde naar aanleiding van de beelden dat de wolf in het gebied 'te tam' geworden is. 

Of deze tamme wolf nog altijd op de Veluwe rondloopt, is niet duidelijk. De parkdirectie werkt niet mee aan het monitoringsplan waarbij de wolven gevolgd worden. 

Tamme
Lees ook:
Tamme wolf gevaarlijker dan schuwe wilde: 'Blijft onberekenbaar'

Bekijk ook: Wolvenwelpjes ontdekken met vallen en opstaan de Veluwe

00:53
Natuurmonumenten heeft beelden naar buiten gebracht van zes recent geboren wolven. De welpjes spelen met elkaar en ontdekken met vallen en opstaan de omgeving.