Iedereen die agressie pleegt tegen zorgverleners moet verplicht een anti-agressiecursus volgen. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat demissionair minister Conny Helder (Langdurige Zorg) daarvoor zorgt.
Het idee komt van het VVD-Tweede Kamerlid Jacqueline van den Hil: "Geweld tegen zorgverleners is onacceptabel en mag nooit lonen. Zo'n verplichte cursus kan helpen. Die betalen ze zelf en het doorlopen ervan creëert bewustwording en voorkomt herhaling."
Van den Hil kan rekenen op een Kamermeerderheid want PVV, PvdA/GroenLinks en CDA steunen haar plan. Fleur Agema (PVV): "Prima voorstel. Gelukkig steunt de VVD ook ons plan om ervoor te zorgen dat daders van geweld tegen hulpverleners nooit met alleen een taakstraf weg kunnen komen."
Aangifte
Joba van den Berg (CDA): "Voor agressief gedrag richting zorgverleners is geen plek in een fatsoenlijk land. Als je over de schreef gaat, leer je je eerst maar beheersen."
Julian Bushoff (PvdA/GroenLinks): "Niet alleen is zo'n cursus een goed plan, ook moeten werkgevers gewoon altijd aangifte doen als er agressie tegen een medewerker heeft plaatsgevonden. En uiteraard is het uiteindelijk aan de rechter om een oordeel te vellen."
Preventieve werking
De anti-agressiecursus is te vergelijken met de zogenoemde LEMA-cursus die al bestaat voor automobilisten die met te veel drank op achter het stuur zaten en daarvoor zijn veroordeeld.
Minister Helder wordt door deze meerderheid gedwongen haar mening te herzien. Tot nu toe reageerde ze terughoudend op het voorstel voor een verplichte anti-agressiecursus. In antwoorden op vragen van Van den Hil schreef ze vorige maand nog dat het Openbaar Ministerie al zo'n cursus kan opleggen.
Maar de Kamer vindt dat dus onvoldoende. In een debat over het arbeidsmarktbeleid in de zorg zei Helder vandaag dat ze het plan 'een goed idee' vindt: "Ik zal het dan ook verder uitwerken. Van zo'n cursus gaat echt een preventieve werking uit." Overigens zal ze dat samen doen met haar collega Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid.
Tempo
Een andere eis van de Kamer, plegers van geweld tegen zorgverleners nooit te laten wegkomen met een taakstraf, verwijst Helder helemaal door naar Yesilgöz. Die zal de Kamer op zeer korte termijn laten weten hoe ze hiermee aan de slag zal gaan.
Dat is ingewikkeld omdat de Eerste Kamer vorig jaar de wet die dit zou regelen, verwierp. Drijvende kracht achter het taakstrafverbod is PVV Kamerlid Agema. Zij wees erop dat er inmiddels een nieuwe Eerste Kamer zit. "Dus maak nou eens een beetje tempo."