Ga naar de inhoud
Angst voor vervolging

Protest bij politie in Londen: agenten 'durven' geen wapen meer te dragen

Links: Chris Kaba

Een aantal agenten uit Londen weigert hun vuurwapen te dragen tijdens hun werk. Dat doen ze uit protest, nadat een collega was aangeklaagd voor moord op een verdachte. Correspondent Anne Saenen: ''In Engeland ligt het dragen van een vuurwapen bij agenten een stuk gevoeliger dan in Nederland.''

Een groep van zo'n 300 agenten leverde afgelopen weekend hun wapen in en zou de tijd nemen om 'hun positie te heroverwegen'. Inmiddels heeft een deel van de protesterende agenten hun gewapende taken weer opgepakt.

Het protest volgde nadat er aanklachten waren ingediend tegen een politieagent voor de moord op Chris Kaba, een 24-jarige zwarte man die vorig jaar september door de Londense politie werd doodgeschoten.

Leiding
Lees ook:
Leiding politiekorps weg na dood zwarte man Rochester

Kaba werd in zijn hoofd geraakt door een kogel die door de voorruit werd geschoten van de auto waarin hij zat. Het voertuig stond niet op zijn naam. Een agent, van wie de identiteit niet is bekendgemaakt, volgde hem omdat de Audi betrokken zou zijn geweest bij een schietincident de dag ervoor. Later bleek dat Kaba geen verdachte was. De agent die het schot loste is nu dus aangeklaagd.

Angst voor vervolging

Die vervolging leidt tot onrust bij de Met, zoals het politiekorps in Londen genoemd wordt. Agenten zijn bezorgd dat zij mogelijk óók een risico lopen om vervolgd te worden.

''Het is heel uitzonderlijk dat een agent in Londen zijn of haar wapen gebruikt'', zegt correspondent Anne Saenen. ''Maar als dat toch gebeurt, gaat er vaak een split second-beslissing aan vooraf. En het risico om dan een fout te maken is volgens de agenten die protesteren onlosmakelijk verbonden aan hun beroep.''

Gevoelige kwestie

Volgens Saenen ligt in Engeland het dragen van dienstwapens bij de politie een stuk gevoeliger dan in Nederland. In de Britse hoofdstad werken zo'n 34.000 agenten. Slechts 2500 van hen werkt met een dienstwapen op zak. ''Men zegt hier: geweld gebruiken lokt geweld uit. Veel agenten geven dus de voorkeur aan het niet dragen van wapens. Maar op sommige plekken zoals luchthavens of Downing Street zijn gewapende agenten noodzakelijk voor de veiligheid en moet het dus wel.''

Het bestuur van de Met zegt de zorgen onder de protesterende agenten te begrijpen. Tegelijkertijd leidde de dood van Kaba in de zwarte gemeenschap van Londen tot grote boosheid.

Verschillende misstanden 

Na zijn overlijden werd er op verschillende plekken geprotesteerd tegen racisme en politiegeweld. Racisme is volgens Saenen al langer een probleem bij de politie in Londen. ''De afgelopen jaren is het korps meerdere keren in het nieuws geweest vanwege allerlei misstanden. Chris Kaba is daar één voorbeeld van.''

Afgelopen maart concludeerde een onafhankelijk rapport dat racisme, homofobie en vrouwonvriendelijkheid diepgeworteld zijn binnen de Londense politie. Het onderzoek werd ingesteld na de moord op Sarah Everard in 2021. Zij werd verkracht, vermoord en verbrand door een Britse politieagent die deed alsof hij haar wilde arresteren.

Rapport:
Lees ook:
Rapport: politie Londen racistisch, homofoob en vrouwonvriendelijk