Ga naar de inhoud
Minister geeft toe

Scholen krijgen extra ruimte voor verplaatsen eindtoets om carnaval

Beeld © ANP

Minister Mariëlle Paul (Primair en Voortgezet Onderwijs) geeft basisscholen extra ruimte om de doorstroomtoets te verplaatsen, vanwege carnaval. Scholen krijgen een week extra om de toets te plannen, aldus de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder dit jaar ontstond onrust over de periode van de doorstroomtoets, de opvolger van de eind- en Citotoets. Het ministerie van Onderwijs had die voor volgend jaar vastgelegd van 5 tot en met 16 februari. Carnaval begint in het weekend van 10 februari.

Scholen krijgen nu drie weken de tijd om de toets zelf plannen, heeft de minister besloten. De periode waarin de toets wordt afgenomen, duurt daardoor dit schooljaar van 29 januari tot en met 18 februari.

Minister
Lees ook:
Minister stelt Zuid-Nederland gerust: eindtoets basisschool zit carnaval niet in de weg

Onrust in het zuiden

Met name in carnavalsprovincies als Noord-Brabant en Limburg was veel protest. Op veel scholen zijn ook in de week voorafgaand aan carnaval al veel activiteiten in het kader van de 'vastelaovend'.

Begin deze maand pleitte ook een Kamermeerderheid van D66, CDA, SP, PVV, GroenLinks en BBB voor meer ruimte voor de toets. Al eerder hadden verschillende gemeenten, scholen en carnavalsverenigingen al meerdere keren gevraagd om een flexibele omgang met de doorstroomtoets.

"Het is belangrijk dat leerlingen op tijd en op een goede manier in groep 8 de doorstroomtoets kunnen maken. Tegelijkertijd snap ik als geboren Brabantse heel goed dat met name kinderen in het zuiden willen genieten van het mooie carnaval," aldus minister Paul in een reactie.