Ga naar de inhoud
Mobiel zonder simkaart

Vrouw opgepakt die 3000 keer onnodig 112 belde

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

De politie heeft vanochtend een 57-jarige vrouw opgepakt die sinds februari ruim 3000 keer het noodnummer 112 heeft gebeld met valse meldingen. Dat deed ze met een mobieltje zonder simkaart. De politie wist daardoor wel vanuit welke omgeving de telefoontjes kwamen, maar had geen exact adres. Tot ze vanmorgen belde met haar privételefoon.

Door dit belletje kon de politie haar adres achterhalen. De vrouw is aangehouden in haar woning in het Gelderse Velp en haar telefoon is in beslag genomen. Ze heeft toegegeven dat zij de beller was.

De politie gaat nu kijken of en wat de eventuele vervolgstappen zijn. "Hulpverlening wordt daarbij niet uitgesloten", zegt een woordvoerder. 

'Een zwaar vergrijp'

Het alarmnummer 112 werd vorig jaar bijna 3,5 miljoen keer gebeld. Bijna 40 procent van deze oproepen werd niet doorgezet naar de hulpdiensten, omdat het ging om 'misbruik of oneigenlijk gebruik van het noodnummer'. "Het bezorgt de politie en andere hulpverleners veel onnodig werk en wordt als een zwaar vergrijp gezien."

112,
Lees ook:
112, huisarts of huisartsenpost? We bellen te vaak onnodig de meldkamer

Eergisteren werd in het Limburgse Oirsbeek ook al een 112-beller gearresteerd. Deze man belde in zestien dagen tijd ruim 800 keer het alarmnummer. Waarom hij het zo vaak belde, kon de politie niet zeggen.