Ga naar de inhoud
Hej! Colombia

Waarom de komst van Ikea naar Colombia staat voor iets groters

Het logo van Ikea Colombia wordt opgehangen. Beeld © Ikea

Na Chili opent volgende week in Colombia de tweede Ikea-vestiging van Zuid-Amerika. De Chilenen stonden vorig jaar met duizenden in de rij en ook in Colombia worden de dagen tot er geshopt kan worden geteld. En wie niets kan kopen, gaat gewoon gezellig kijken. "In Latijns Amerika is het een uitje om naar een winkelcentrum te gaan, ook als je geen geld hebt."

"Dít is de datum waarop Ikea Bogotá opent. Je leest het in de link in bio", schrijft de Colombiaanse krant El Espectador op Instagram. "Eindelijk", reageert een vrouw. "Ik kan niet wachten", vult een ander aan.

Na de Chilenen kunnen vanaf 28 september ook de Colombianen hun huizen inrichten met Billy-boekenkasten, Sultan-matrassen en de Klippan-banken. En daar blijft het niet bij. Samen met de Chileense franchisenemer Falabella, een internationale warenhuisketen, wil Ikea binnen tien jaar negen vestigingen openen in Chili, Colombia en Peru.

Focus op Colombia 

"Een jaar geleden opende Ikea haar allereerste winkel op het continent, in Santiago de Chili. De focus ligt momenteel echter vooral op Colombia", zegt een woordvoerder van Ikea. Volgend jaar wil het bedrijf ook winkels en e-commerce openen in de tweede en derde stad van het land, Medellín en Cali. In Midden-Amerika heeft Ikea ook al vestigingen in Mexico en de Dominicaanse Republiek. 

IKEA
Lees ook:
IKEA waarschuwt voor spiegel die van de wand kan vallen

Of de Colombianen net als de Chilenen met duizenden tegelijk in de rij staan als de winkel volgende week opent, is nog even de vraag. Maar in de Colombiaanse media is het enthousiasme vooralsnog groot.

Meer koopkracht

Volgens Patricio Silva, hoogleraar geschiedenis Latijns Amerika aan de Universiteit van Leiden, zegt de komst van een internationaal bedrijf als Ikea veel over de ontwikkeling van Zuid-Amerika. "De belangrijkste reden dat Ikea in Zuid-Amerika investeert is de steeds groter wordende middenklasse. Sinds het jaar 2000 is de export van grondstoffen op het continent enorm gegroeid. Dat zorgde voor betere banen, hogere inkomens en beter onderwijs. De koopkracht is enorm toegenomen", vertelt hij aan RTL Nieuws.

Daarnaast is het er politiek gezien rustiger dan vroeger, stelt de hoogleraar. "Natuurlijk zijn er nog altijd problemen in deze landen, maar het is voor Ikea stabiel genoeg om er te investeren. Ik kan me voorstellen dat ze hebben gewacht op het vredesverdrag tussen de guerrillagroepen en de regering."

Ook de manier van leven van latino's verandert, ziet Silva. "Vroeger was het normaal om te trouwen en vijf kinderen te krijgen, maar ook in Latijns-Amerika worden gezinnen steeds kleiner. Stedelingen wonen in kleine flats en het praktische van Ikea-meubels spreekt daardoor aan."

Gezien in het buitenland

Vanessa Cardona (33) uit Bogotá denkt dat de meubelgigant in de stad goed ontvangen zal worden. "Ik denk dat het een succes wordt. We vinden Ikea erg leuk, maar we hadden het nog niet", vertelt ze. De Colombiaanse woont momenteel in Berlijn, maar leerde Ikea jaren geleden kennen toen ze in de Verenigde Staten studeerde. "Ze hebben er alles wat ik toen als student nodig had."

Geweld
Lees ook:
Geweld in Ecuador: van veilig vakantieland tot narcostaat

Silva ziet dat het Zweedse bedrijf een aantrekkingskracht heeft op de Latijns-Amerikaanse elite. "Zij kennen Ikea van hun reizen in het buitenland en hebben lang moeten wachten tot de keten naar hun eigen land kwam."

Maar ook Zuid-Amerikanen uit de lage inkomensklasse bezoeken de winkel graag, zag hij in Chili. Soms om iets te kopen, al dan niet op afbetaling. Maar veel vaker om er gewoon gezellig rond te lopen. "In Latijns Amerika is het een uitje om naar een winkelcentrum te gaan en naar mooie spullen te kijken, ook als je er geen geld voor hebt."

Buitenlandse investeerders

Nog een reden voor de populariteit van de meubelwinkel onder latino's: het is niet Amerikaans, maar Zweeds. "Onder veel mensen in Latijns-Amerika heerst een anti-Amerikaans sentiment. Ze staan neutraal of positief tegenover Zweden omdat ze het een vooruitstrevend land vinden met een goed sociaal stelsel", zegt Silva.

Ikea wereldwijd 

Vandaag de dag telt Ikea 462 winkels in 62 landen. Naast uitbreiding in Zuid-Amerika zijn er ook plannen voor vestigingen in Nieuw-Zeeland en Vietnam. De eerste Nederlandse vestiging van Ikea stamt uit 1987, in Sliedrecht. Op dit moment zijn er 13 vestigingen verspreid over het land. Vorig jaar trok de keten 18,6 miljoen bezoekers. 

Juan Camilo Valdés (32) uit Bogotá ziet dat de komst van Ikea leeft in zijn omgeving, al is het alleen maar vanwege de hoeveelheid reclame die er voor de opening wordt gemaakt. Het zal impact hebben op de Colombiaanse economie, denkt hij.

"Colombia heeft een grote meubelindustrie en Ikea zal daar een sterke invloed op hebben. Aan de andere kant zal het ook deuren openen voor andere buitenlandse investeerders in het land."

Grondstoffen 

Daar is Silva het mee eens. "De komst van Ikea zal invloed hebben op lokale bedrijven, maar ik denk dat er ook veel positieve neveneffecten zijn. Colombia is rijk aan grondstoffen als hout, dus het is goedkoper om in het land zelf te produceren dan bijvoorbeeld in Azië. Dat zie je in Chili ook gebeuren", legt hij uit. "Ik denk dat Ikea goed nieuws is voor Latijns Amerika, ook omdat andere Europese ondernemers daardoor misschien op het idee komen om er te investeren."

Van de keuken tot de badkamer: bij Karin thuis is alles van Ikea

01:14
Bij Karin Estié komt zo'n beetje haar hele inboedel bij de Ikea vandaan. "Je gelooft het niet, maar ik ga zo weer naar de IKEA!"