Ga naar de inhoud
Nieuwe brief gevonden

Paus Pius XII wist mogelijk in 1942 al af van uitroeiing Joden

Een ongedateerde foto van Paus Pius XII, ter illustratie. Beeld © ANP / AP

Oorlogspaus Pius XII wist al in 1942 over de pogingen van de nazi's om de Joden in de Holocaust uit te roeien, blijkt uit een brief die gevonden is in de archieven van het Vaticaan. Dit is in strijd met het officiële standpunt van de Heilige Stoel destijds dat de informatie vaag en ongeverifieerd was.

De vergeelde getypte brief werd onlangs ontdekt door een archivaris van het Vaticaan en gisteren door de Italiaanse krant Corriere della Sera openbaar gemaakt met toestemming van functionarissen van de Heilige Stoel. De brief kwam boven water na een verhuizing naar het archief waar de archivaris werkt.

Duits verzet

De brief, gedateerd 14 december 1942, is geschreven door een Jezuïetenpater die in het Duitse verzet zat. De brief is gericht aan de secretaris van de Paus, eveneens een Duitser.

Is
Lees ook:
Is er dan niets meer heilig? Vaticaan heeft begrotingstekort en moet bezuinigen

Volgens de Vaticaanse archivaris is het belang van de brief 'enorm' omdat het laat zien dat het Vaticaan informatie had dat de werkkampen eigenlijk vernietigingskampen waren.

Zo schrijft de pater in de brief dat bronnen aan hem bevestigd hadden dat zo'n 6000 Polen en Joden per dag gedood werden in de 'SS-ovens' van vernietigingskamp Belzec.

Vernietigingskampen

"Nu hebben we zekerheid dat de katholieke kerk in Duitsland gedetailleerd nieuws stuurde over de misdaden die werden gepleegd tegen de Joden", zei de archivaris in een interview met de Corriere della Sera.

De brief maakt ook melding van de nazikampen Auschwitz en Dachau.

'Nederlandse
Lees ook:
'Nederlandse Schindler' krijgt 47 jaar na dood onderscheiding: 'Eindelijk erkenning'
Bron: RTL Nieuws / ANP