Ga naar de inhoud
In laurierblad

Fabrikant Verstegen roept kruiden terug om kankerverwekkende stof

De kruiden waarvoor de veiligheidswaarschuwing geldt. Beeld © ANP

Voedselfabrikant Verstegen roept een aantal kruidenproducten terug. In de kruiden is een ingrediënt verwerkt waarin de kankerverwekkende stof ethyleenoxide is aangetroffen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Verstegen meldt dat de stof is aangetroffen in een partij laurierblad en heeft de producten waarin die partij is verwerkt uit de handel gehaald. Het advies aan consumenten is om de producten ook niet meer te gebruiken.

Italiaanse mix 

Het gaat om: Inmaakkruiden (14x5g), Grote bus Italiaanse mix (6x225g), Strooier mix voor gehakt natriumarm (6x40g), Zakje mix voor andijvie (11x10g), Zakje mix voor macaroni en spaghetti (10x35g), Zakje mix voor gehakt met uit (10x40g), Zakje laurierblad (12x4g), Glazen pot laurierblad (3x10g) en Glazenstrooier laurier gemalen (6x25g).

Verstegen en de NVWA hebben de productnummers en houdbaarheidsdata op hun websites gepubliceerd.

Philips
Lees ook:
Philips sluit akkoord in VS over schikking slaapapneu-kwestie

Te hoog gehalte 

Ethyleenoxide is een gevaarlijke stof die wordt gebruikt als gewasbeschermingsmiddel en ontsmettingsmiddel. Volgens de NVWA mogen producten met een te hoog gehalte ethyleenoxide niet in Europa worden geproduceerd en verhandeld.

Wie een of meer van bovenstaande kruidenmixen heeft gebruikt, hoeft zich niet direct zorgen te maken. De NVWA schrijft over ethyleenoxide dat 'bij langdurige consumptie op regelmatige basis en in grotere hoeveelheden een schadelijk effect op de gezondheid van consumenten niet uitgesloten kan worden'.