Ga naar de inhoud
'Verrassing'

Juf neemt kinderen stiekem mee naar Efteling: ontslag op staande voet

Holle Bolle Gijs in de Efteling Beeld © ANP

Vijftien leerlingen van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam zouden dit voorjaar op schoolreisje gaan naar de Space Expo in Noordwijk, maar hun lerares nam ze stiekem mee naar de Efteling. De school en de ouders wisten van niets.

De leerlingen van de Prof. Dumonstschool in Amsterdam zouden op 10 maart naar het museum gaan omdat het paste in het onderwijsproject over ruimtevaart dat ze hadden gevolgd, meldt het AD. De lerares had al aan de directie gevraagd of ze in plaats daarvan naar De Efteling mochten, maar daarvoor kreeg ze geen toestemming. 

Snelheidsboete 

Met twee busjes zouden de kinderen, die tussen de 7 en 10 jaar zijn en een iq hebben van gemiddeld 62, naar Noordwijk gaan. Maar de lerares besloot om koers te zetten richting Kaatsheuvel. Ze was samen met een tweede leerkracht en een extern begeleider. Haar leugen kwam uit omdat er een snelheidsboete op de mat viel: een van de busjes had te hard gereden op de A2. 

Man
Lees ook:
Man haalt geld uit wensbron van de Efteling: 'Mensen worden echt steeds asocialer'

De leerlingen mochten van de juf tegen hun ouders niets zeggen over hun bezoek aan De Efteling. Sterker nog, in de nieuwsbrief die een week later verstuurd werd doet de juf verslag van het bezoek aan de Space Expo. De ervaringen baseerde ze op een bezoek dat ze zelf eerder aan het museum bracht. 

Een van de kinderen die thuis wel vertelde over het schoolreisje naar de Efteling, kreeg straf omdat zijn ouders dachten dat hij loog. 

Waarom
Lees ook:
Waarom wachten bij de Efteling ons minder irriteert dan voor het stoplicht

De school stelt dat de docent onaanvaardbare risico's heeft genomen. Zo hebben veel van de leerlingen geen zwemdiploma, zitten er potentiële weglopers in de groep, droegen ze geen polsbandjes en was er onvoldoende begeleiding voor een bezoek aan het pretpark. 

De werkneemster wilde het schoolreisje naar eigen zeggen geheimhouden om scheve gezichten te voorkomen. Zij dacht dat de school niet naar De Efteling wilde vanwege de kosten. Toen een externe begeleider aanbood om het uitje te betalen, dacht ze dat het wel kon. 

Terecht ontslag 

De kantonrechter vindt het ontslag terecht. "Er is een onaanvaardbaar risico genomen, hetgeen tot ernstige gevolgen had kunnen leiden", vindt de rechter. Dat alle kinderen veilig thuiskwamen, doet daar volgens de rechter niets aan af. 

Bekijk ook: In de regen naar het pretpark: 'Ideaal voor fanaten'

01:42
Ook als de regen met bakken uit de lucht komt, gaan genoeg mensen een dagje naar een pretpark. Maar waarom? Verslaggever Naomi Vlug trok haar poncho aan en ging op onderzoek uit.