Ga naar de inhoud
Kunstdetective Arthur Brand

Schilderij Vincent van Gogh drie jaar na roof terug: 'Nog in goede staat'

Arthur Brand

Ruim drie jaar nadat een topwerk van Vincent van Gogh op spectaculaire wijze werd geroofd uit het museum Singer in Laren, is het weer terug. Het gaat om de Lentetuin uit 1884. Kunstdetective Arthur Brand heeft hier, in samenwerking met de politie, voor gezorgd.

Brand heeft dit bevestigd na berichtgeving in De Telegraaf. Singer Laren had het schilderij van Van Gogh ten tijde van de roof in bruikleen van het Groninger Museum voor een tentoonstelling.

Criminelen

Een man brak 's nachts in in het museum en sloeg met een moker glazen deuren stuk en nam het schilderij onder zijn arm mee naar buiten. Brand heeft 3,5 jaar onderzoek gedaan naar de roof op 30 maart 2020. 

Het werk bleek bij een criminele organisatie beland te zijn. Brand wil niet vertellen van wie hij het schilderij uiteindelijk heeft teruggekregen. "Ik moet zijn identiteit beschermen. Het is in goed overleg met de politie gegaan", zegt hij tegen de krant.

Schilderij
Lees ook:
Schilderij Vincent van Gogh gestolen bij kunstroof uit museum Singer Laren

Het Groningers Museum noemt de teruggave van het werk 'ongelofelijk goed nieuws'. "Het Groninger Museum is uitermate blij en opgelucht. Arthur Brand heeft in deze zaak een sleutelrol gespeeld en dat waardeert het museum enorm", zegt Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum.

In 2021 werd door de politie al een verdachte aangehouden en veroordeeld. "Drieënhalf jaar na de diefstal is het gestolen werk eindelijk terug. De politie was in alle fasen nauw betrokken. Over het lopende onderzoek kan het museum geen uitspraken doen."

In goede staat

In de komende tijd zal het werk onderzocht worden. "Het schilderij heeft geleden, maar is - op het eerste gezicht - nog in goede staat."

Het schilderij van Vincent van Gogh is uit 1884, geschilderd in olieverf op papier op paneel. Het is het enige schilderij van Vincent van Gogh in de collectie van het Groninger Museum. Het bevond zich sinds het begin van de 20ste eeuw in een privécollectie in Groningen en werd in 1962 aan de gemeente Groningen geschonken.

Bron: RTL Nieuws