Ga naar de inhoud
Na meldingen

Voorlopig geen nieuw seizoen Temptation Island: RTL wil duidelijkheid

Oud-deelnemers Aylin en Efrain nemen juridische stappen tegen het programma Beeld © ANP

Er komt voorlopig geen nieuw seizoen van het reality-programma Temptation Island. RTL wil eerst 'meer duidelijkheid', zegt programmadirecteur Peter van der Vorst in een verklaring. Meerdere oud-deelnemers van het programma hebben zich de afgelopen dagen gemeld bij slachtofferadvocaat Sébas Diekstra. Zij zeggen psychische klachten te hebben overgehouden aan hun deelname.

Van der Vorst zegt dat het verhaal van Diekstra het 'nog urgenter' maakt om samen met producent Simpel Zodiak met de melders in gesprek te gaan. Die wens zou RTL eerder al hebben uitgesproken, maar Diekstra zou hier niet op gereageerd hebben.

"We hopen dat hij zo snel mogelijk op onze uitnodiging ingaat, zodat we een compleet beeld kunnen krijgen van de situatie", aldus Van der Vorst. "We vinden het uiterst belangrijk om persoonlijk de ervaringen van deze (oud-)deelnemers zelf te horen."

Compensatie 

Advocaat Diekstra zegt op de uitnodiging in te willen gaan. "Zoals wij aan RTL hebben laten weten, willen een aantal cliënten zeker met hen in gesprek gaan. Afgelopen week heb ik aangegeven dat ik daar binnenkort op terug zal komen", zegt hij tegen RTL Boulevard.

"Wat opvallend is, is dat een groot deel van de klachten al bekend was. Er is een mediation-traject met twee cliënten geweest, waarna zij een compensatie van 30.000 euro hebben ontvangen. Dat het programma nu pas gepauzeerd wordt vanwege de ophef, vinden meerdere cliënten dan ook op zijn minst opmerkelijk."

Temptation-koppel
Lees ook:
Temptation-koppel neemt juridische stappen na oplopen emotionele schade

'Aannames niet juist'

Van der Vorst zegt te begrijpen dat er vanuit verschillende partijen veel wordt gereageerd op wat er in de media verschijnt. "Veel aannames zijn niet juist. Onder andere over nazorg en boeteclausules. Er wordt intensieve nazorg geboden en met deelnemers wordt uitgebreid stilgestaan bij het doel van boeteclausules", vervolgt hij. "Dat gaat nooit over melden, alleen over spoilers en spelbederf. In het hele maakproces wordt benadrukt dat melden altijd mogelijk is."

Een andere aanname is een nieuw seizoen, zegt de directeur. "Er is nog geen nieuw seizoen besteld en we zullen geen nieuwe stappen zetten totdat we meer duidelijkheid hebben. Eerst de gesprekken met de melders."

Meldingen 

In totaal zijn er inmiddels veertien deelnemers die zich bij Diekstra gemeld hebben die stellen dat ze psychische klachten hebben overgehouden aan het programma. De meldingen volgden na een interview met oud-deelnemers Aylin en Efrain in het AD. Aylin zegt twee zelfdodingspogingen te hebben ondernomen als gevolg van de psychische klachten die voortkwamen uit het programma.

Zij kregen een financiële compensatie van 30.000 euro, maar overwegen nog juridische stappen tegen RTL. 

Heb jij vragen over zelfdoding?

Stichting 113: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week