Ga naar de inhoud
Aftreden om zoen op de mond

Spaanse vrouwen vieren vertrek voetbalbaas als een overwinning

Beeld © Imago Sportfotodienst GmbH

Voetbalbaas Luis Rubiales zou zijn afscheidsspeech houden, maar vrouwen in Spanje wachten er niet op en vieren alvast zijn vertrek. Minder dan een week na de sportieve overwinning op het WK wordt in Spanje gesproken van een tweede overwinning.

UPDATE 25-8, 13.00 uur

Het vertrek van Rubiales werd verwacht, en daar werd in Spanje veelvuldig op gereageerd. Maar Rubiales weigert zijn functie neer te leggen ondanks alle ophef, zo heeft hij laten weten. Je leest er meer over in dit artikel.

Het ging deze week in Spanje eigenlijk maar over twee dingen, het vrouwenelftal dat wereldkampioen werd en de mondzoen van Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond RFEF, kort daarna. Hij zoende sterspeelster Jenni Hermoso vol op de mond terwijl hij haar hoofd stevig vastklemde tussen zijn handen, waardoor ze geen kant op kon.

Rubiales toonde nog meer machogedrag rond de WK-finale. Pal naast de Spaanse koningin greep hij in zijn kruis. Kort na de wedstrijd slingerde hij speelster Athenea del Castillo Beivide over zijn schouders, haar stevig in de dijen knijpend. Daarna kwamen meer verhalen over hem los. Een oud-medewerkster vertelde dat Rubiales het de normaalste zaak vond haar ’s morgens bij binnenkomst te vragen welke kleur ondergoed ze die dag droeg. De voorzitter van de vrouwenvoetbalcompetitie kreeg een brief waarin Rubiales zei dat het tijd werd dat ze zich aan het huishouden ging wijden

Schandalen

Rubiales overleefde in zijn vijf jaar als voorzitter vele schandalen. Er loopt een justitieel onderzoek tegen hem vanwege een schimmige deal met oud-voetballer Gerard Piqué, waar miljoenen mee gemoeid zouden zijn. Ook zou hij geld uit de kas van de voetbalbond hebben gehaald voor een luxe vakantie naar New York en voor het houden van bungabunga-achtige seksfeestjes in het zuiden van Spanje.

Dat Rubiales daar mee weg kwam, is tekenend voor de macht die voetbalbestuurders hebben in Spanje. Mannen als Rubiales, maar bijvoorbeeld ook de voorzitters van topclubs FC Barcelona en Real Madrid en de president van La Liga - de organisator van de Spaanse competitie - gedragen zich als zonnekoningen, die het niet altijd even nauw nemen met de wet, maar daar niet voor bestraft worden.

Ongewenste
Lees ook:
Ongewenste kus overschaduwt historische WK-winst Spanje: 'Vorm van seksueel geweld'

Mónica Marchante, het gezicht van sportprogramma’s op de Spaanse betaalzender Movistar Plus, en schrijfster over sport, noemt de voetbalwereld in haar land ‘een ondoordringbaar ouderwets en conservatief machobolwerk van mannen van middelbare leeftijd die elkaar beschermen’.

"Als je alle groepen in de samenleving bij voetbal betrokken wilt houden, dan kan het gewoon niet meer zoals het hier al sinds mensenheugenis gaat, dan moet het opener en diverser en moet het machogedrag eruit."

Dat vrouwen in Spanje nog veel in te halen hebben blijkt wel uit het aantal vrouwelijke bestuurders in de sport, en al helemaal in het voetbal. De bondsraad van de RFEF die later vandaag over het lot van Rubiales zou beslissen bestaat uit 140 mannen en 6 vrouwen. Maar stemmen hoeft niet meer. Rubiales zal, zo meldden gisteravond alle Spaanse media vanmiddag zelf zijn aftreden bekend maken.

Enig mogelijke afloop

Een andere afloop was niet meer mogelijk nadat een FIFA-onderzoek tegen hem was aangekondigd, nadat de Spaanse premier Pedro Sánchez zijn weerzin over hem uitsprak en nadat speelster Jenni Hermoso zijn idee van de hand wees om samen een statement te geven over de zoen. In plaats daarvan vroeg Hermoso juist om een passende straf die een voorbeeld stelt aan iedereen in de voetbalwereld.

De Spaanse vicepremier Yolanda Diaz vierde het nieuws dat Rubiales zou vertrekken met een bericht op X, voorheen bekend als Twitter: "Lang leve de feministische beweging!" De Spaanse krant El País noemt het komende aftreden van Rubiales Spanjes Me Too-moment: "Eindelijk is MeToo ook in Spanje aangekomen. De gestolen kus van een voetbalster was machtsmisbruik."

De laatste jaren zijn in Spanje een paar flinke stappen gezet om rechten van vrouwen te verbeteren. Zo werd een wet ingevoerd om daders van aanranding, verkrachting en seksueel intimiderend gedrag veel harder te bestraffen. Sportpresentator Marchante: "Dat een van de machtigste bestuurders van het land zijn baan kwijtraakt vanwege grensoverschrijdend gedrag richting een vrouw is een volgende mijlpaal voor Spanje. Andere voetbalbazen weten nu in elk geval waar de grens ligt waar ze niet overheen kunnen."