Ga naar de inhoud
Dankzij tips van influencers

Spaanse nudisten in opstand tegen geklede toeristen op naaktstranden: 'Textielinvasie'

Beeld © ANP

De naturisten-nudistenfederatie van Catalonië komt in opstand tegen het groeiende aantal toeristen dat in badkleding de Catalaanse naaktstranden bezoekt. "Als ze met te veel zijn, geven ze ons een ongemakkelijk gevoel. Het is een gebrek aan respect."

"Vroeger kwamen mensen aan op een naaktstrand en gingen ze weg of kleedden ze zich uit", zegt Segimon Rovira, de directeur van de Catalaanse naturisten-nudistenfederatie, tegen de Britse krant The Guardian. Rovira wordt als nudist steeds vaker omringd door toeristen die hun kleren aanhouden en dat maakt hem onzeker. 

Tips van influencers 

"Ze beseffen niet dat als ze met veel zijn, ze ons een ongemakkelijk gevoel geven. Het is een gebrek aan respect." De reden voor deze zogenaamde 'textielinvasie' is de toename van het toerisme in Catalonië en influencers die de afgelegen naaktstranden tippen als onontdekte parels. Veel toeristen negeren de bordjes die aangeven dat ze op een naaktstrand zijn.

In
Lees ook:
In je blootje op de camping: 'Ultiem gevoel van vrijheid'

Volgens Rovira zorgt de toename van geklede mensen op het strand ervoor dat nudisten niet meer zichzelf kunnen zijn. "Er zijn nudisten die niet meer naar sommige stranden gaan omdat ze te druk zijn en te veel mensen zwemkleding dragen." Anderen besluiten om hun kleren maar weer aan te trekken omdat de textieltoeristen foto's maken met hun smartphone. "Mensen die naakt zijn, willen niet op sociale media terechtkomen." 

Kleinerende opmerkingen 

Nudisten die wel naakt blijven recreëren, krijgen te maken met gegiechel, staren en zelfs kleinerende opmerkingen. Volgens Rovira hebben vooral vrouwen daar last van. "Zij worden dus twee keer gediscrimineerd, omdat ze nudist zijn en omdat ze vrouw zijn." 

De vereniging stuurde onlangs een brief naar de Catalaanse regering met het verzoek om te praten over 'de discriminatie waarmee nudisten geconfronteerd worden op de stranden in Catalonië'. 

Bewustwordingscampagne 

Ze stellen voor om de bewegwijzering voor naaktstranden uit te breiden. Daarnaast pleiten ze voor een bewustwordingscampagne die zou kunnen helpen om het respect voor nudisten te vergroten. De regering heeft nog niet op hun verzoeken gereageerd. Zelf hebben ze alvast actie ondernomen door een video te maken waarin twee toeristen die op het naaktstrand terechtkomen al snel overtuigd raken van de voordelen van naakt recreëren.

Kritiek
Lees ook:
Kritiek op beleid van Australisch strand: 'Niet naakt in kleedkamers'

Volgens Christine Kouman, directeur van NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger van naaktrecreanten in Nederland, speelt dit soort problemen op naaktstranden in Nederland niet. "Sinds corona zien we wel een toename van textielrecreanten op de naaktstranden, maar we horen zelden dat naaktrecreanten zich bekeken of uitgelachen voelen", vertelt ze aan RTL Nieuws. 

Zandvoort 

Over het naaktstrand in Zandvoort ontving NFN Open & Bloot wel klachten. "Daar zijn een paar strandtenthouders gevestigd op het naaktstrand, maar in die strandtenten worden soms bruiloften of andere feesten georganiseerd waar mensen wel gekleed zijn. Daarover zijn we nu met de gemeente en paviljoenhouders in gesprek", legt ze uit. "In gesprek gaan is altijd de beste manier om begrip te krijgen."

Wat volgens Kouman ook helpt, zijn de borden met gedragsregels die de vereniging op veel Nederlandse naaktstranden heeft geplaatst. "Daarop leggen we uit dat bloot gewenst is, je op een naaktstrand met respect met elkaar omgaat en dat mensen er voor hun rust komen."

Het wordt dit weekend mooi weer om naar het (naakt)strand te gaan. In deze video leggen we uit waar de vlaggen van de reddingsbrigade voor staan:

Rood, geel of een vraagteken: dit betekenen de vlaggen op het strand

02:07