Ga naar de inhoud
Schip in Eemshaven

Eerste foto's verkoolde auto's aan boord uitgebrande Fremantle Highway

De Fremantle Highway is van binnen uitgebrand

Het uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway werd vorige week naar de Eemshaven gesleept om het schip te bergen. Op foto's van het interieur van de boot waar eind juli brand uitbrak is te zien hoe groot de schade is.

Er is nog geen definitief plan voor wat er met de auto's op het schip gaat gebeuren. Peter Berdowski, topman bij bergingsbedrijf Boskalis, liet donderdag weten dat zo'n duizend voertuigen op de onderste vier dekken van het schip nog in goede staat zijn en 'prima versleepbaar'.

Toch staat niet vast dat deze voertuigen daadwerkelijk van het schip worden gehaald. "Je wilt niet dat de auto's door het verslepen opnieuw vlam vatten en alle ellende opnieuw begint", zei Berdowski eind vorige week. 

Versmolten 

Voor de 2700 overige auto's aan boord, die zwaar beschadigd zijn, is het al helemaal de vraag of ze van het schip worden gehaald. Berdowski benadrukte dat ook nooit is gezegd dat dat moet gebeuren in de Eemshaven. Het gaat om uitgebrande wrakken, die op de bovendekken stonden. "Een deel van die dekken is helemaal versmolten met de auto's. De dekken zijn heel zwaar beschadigd en slecht te betreden."

Op deze foto's is te zien hoe groot de schade is:

De Fremantle Highway was volgeladen met enkele duizenden auto's op weg van Duitsland naar Egypte en zou daarna doorvaren naar Singapore. Op 25 juli ging het mis en brak er voor de kust van Ameland een grote brand uit.

Gewonden

In het nauw gedreven bemanningsleden sprongen uiteindelijk van het hoge schip in zee. Van de vooral Indiase opvarenden raakten er 22 gewond, één van hen kwam om het leven.

Brandweer
Lees ook:
Brandweer pleit voor wet- en regelgeving elektrische auto's: 'Nauwelijks te blussen'