Ga naar de inhoud
'Normaliseer zwangere mannen'

Ruben droeg zijn eigen kind: 'Trots met mijn zwangere buik over straat'

Ruben samen met zijn kinderen. Beeld © Miriam Guttmann

Ruben (26) had van jongs af aan al een kinderwens. En niet zomaar een kinderwens waarin hij zelf kinderen wilde, maar hij wilde ze ook zelf dragen. De ervaring van zwanger én man zijn, laat hij zien in de nieuwe documentaire 'Seahorse Parents'. "Ouderschap is niet per se mannelijk of vrouwelijk."

Toen Ruben 18 was, realiseerde hij zich dat hij in het verkeerde lichaam geboren was. Voordat Ruben de volledige transitie zou maken, wilde hij eerst zwanger worden. Op zijn 19de was het dan zover. Een paar jaar later werd hij opnieuw zwanger, maar dit keer nadat hij al in transitie was gegaan.

"Mijn eerste zwangerschap verliep vooral mentaal moeilijk. Je lichaam verandert, je borsten groeien. Terwijl ik me juist niet herkende in die lichamelijke aspecten." Maar dat weerhield hem er niet van om bij zowel zijn eerste als tweede zwangerschap zichzelf in het openbaar te laten zien. "Ik liep open en trots op straat met mijn buik."

Eerst
Lees ook:
Eerst zwanger met baard, nu bevallen van Ravi: 'Ons kind krijgt niet het etiket jongen of meisje'

De lichamelijke aspecten zorgen er volgens Ruben ook voor dat mensen het moeilijk vinden om een zwangerschap bij een man te zien. In de documentaire zijn verschillende transgender mannen te zien.

'Bewustzijn over gender'

Miriam Guttmann wil met de documentaire het beeld van zwangere transgender personen normaliseren en vieren. "Projecten rondom trans en queer zijn, gaan vaak over pijn en trauma, ik wilde juist een positief en verbindend verhaal laten zien. Een verhaal dat gaat over de universele waarden die we delen als mens zoals de wens om kinderen te krijgen."

Miriam vindt dat mensen zich bewust moeten zijn van hun bestaande beelden over gender. "We hebben allemaal bepaalde denkbeelden meegekregen vanuit de maatschappij en de media. Maar ik wil juist iedereen uitnodigen om de horizon te verbreden."

Miriam ging op zoek naar voorbeelden van trans mannen die zwanger waren en ervoor open stonden om hun ervaring te delen in haar documentaire.  Eén van de mannen was Ruben. Hij kreeg een kind toen hij nog niet volledig in transitie was gegaan, maar wel al wist dat hij dat wilde. De andere deelnemers Liam, Alex en Jerome kregen hun kinderen toen ze al geruime tijd als man door het leven gingen.

Verwachte negatieve reacties

Voor Ruben waren de reacties op zijn zwangerschap vanuit zijn omgeving voornamelijk positief. Ook toen hij al in transitie was terwijl hij zwanger was van zijn tweede kind.

Wel negatief waren de online reacties die hij ontving toen hij meedeed aan een andere documentaire. "Aan de ene kant vond ik het moeilijk om die reacties te lezen want je trekt het toch naar je toe. Aan de andere kant kon ik me er ook voor afsluiten, omdat ik er bewust voor had gekozen om zwanger te worden. Dan weet je wat je voor reacties kan verwachten als trans man."

De naam van de documentaire – Seahorse Parents - staat voor een breder verhaal. "Het is een metafoor", legt Miriam uit. Toen ze zich verdiepte in het onderwerp, kwam ze erachter dat veel zwangere transgender personen, zeepaardjes gebruiken als geuzennaam.

Zeepaardjes zijn de enige diersoort op aarde waarbij het mannetje zwanger is. Om die reden zijn de deelnemers van de documentaire ook gefotografeerd onder water terwijl ze een zeepaard uitbeelden.

Voor Ruben staan zeepaarden ook als symbool voor iets groter. "Dat ik die zwangerschap mag dragen, dat ik er mag zijn. Niet alleen ik maar ook zoveel anderen met mij."

Weinig begrip

Ruben legt uit dat hij soms ook in gesprek gaat met mensen die weinig begrip hebben voor zwangere trans mannen. Hij wil vooral laten zien dat niet alleen vrouwen zwanger kunnen worden. "Ouderschap is niet per se mannelijk of vrouwelijk. Als ik ze dan uitleg dat ook mannen die een baarmoeder hebben een kind kunnen baren, zie ik dat ze er toch meer respect voor krijgen. Het is misschien nog steeds geen keuze die ze zelf zouden maken, maar zolang er maar meer begrip is."

Daar sluit Miriam zich bij aan. Zij hoopt met haar documentaire vooral meer verbinding te bereiken tussen verschillende werelden. "Ik hoop dat mensen er met een open blik naar kijken. Dat ze zien dat iedereen het recht heeft om een familie op te bouwen. In welke vorm dan ook."

In het kader van Queer & Pride Amsterdam 2023 presenteert het museum Foam Seahorse Parents, een project dat als doel heeft het beeld van zwangere transgender personen te vieren. De documentaire en serie foto's zijn tot en met 27 september 2023 daar te zien.