Ga naar de inhoud
'Einde aan straffeloosheid'

D66 wil strenge straffen voor Kamerleden die regels negeren

Beeld © ANP

Strengere straffen voor Kamerleden die zich niet aan de regels houden. Met dat voorstel komt regeringspartij D66. Tweede Kamerlid Joost Sneller zegt tegen RTL Nieuws 'dat de straffeloosheid moet eindigen'.

Leden van de Tweede Kamer worden geacht zich aan de regels te houden, zoals deze in de Kamer zijn afgesproken. Een Kamerlid dat zich niet aan de regels houdt, kan een schorsing krijgen opgelegd.

Sneller: "We hebben in de Kamer bijvoorbeeld regels voor het openbaar maken van nevenfuncties van een Kamerlid, zodat mensen weten dat er geen verborgen belangen zijn. Nu is het zo dat na een straf het Kamerlid weer aan het werk mag, zonder dat de nevenfuncties openbaar zijn gemaakt."

Na afloop van de schorsing hoeft het gestrafte Kamerlid zich dus niet alsnog aan de regels te houden. En daardoor werken de sancties niet. En dat is Sneller een doorn in het oog. "Daarom wil ik dat overtreders een sanctie krijgen, bijvoorbeeld een schorsing die pas wordt opgeheven als het Kamerlid zich aan de regels houdt, als de nevenfunctie is opgegeven."

Forum voor Democratie

Vooral Kamerleden van Forum voor Democratie weigeren zich aan de regels te houden. Een jaar geleden dienden de fractievoorzitters van VVD, D66, CDA, CU, GroenLinks, PvdA, Partij voor de Dieren en Volt een klacht in tegen Forum leider Baudet, omdat hij weigert zijn neveninkomsten op te geven.

Acht
Lees ook
Acht partijen in Tweede Kamer dienen klacht in tegen Baudet, schorsing dreigt

Alhoewel deze klacht eerst niet ontvankelijk werd verklaard, volgde in oktober vorig jaar toch een schorsing van een week voor de FvD voorman. De schorsing veranderde het gedrag van Baudet echter niet en hij kon na die week schorsing gewoon verder. Sneller: "Op dit moment is het te makkelijk een lange neus te trekken naar de sanctie die wordt opgelegd. Ik wil zorgen dat de sancties afschrikwekkend zijn, zodat we kunnen afdwingen dat Kamerleden zich aan de regels houden."

Negeren regels

Op die manier wil het D66 Kamerlid aan burgers laten zien dat, net als zij, ook in de Kamer mensen zich aan de regels moeten houden. "Als we in het parlement laten gebeuren dat regels worden genegeerd dan gaan mensen thuis toch ook van denken dat het oké is om in de samenleving je niks aan te trekken van regels waar je het niet mee eens bent."

Of de plannen van D66 de steun van een Kamermeerderheid krijgen zal vandaag of morgen blijken. Dan debatteert de Kamer over haar eigen werkwijze.

Bekijk ook: Partijen in Kamer dienen klacht in tegen Baudet

01:00
Acht partijen in Tweede Kamer dienden vorig jaar een klacht in tegen Thierry Baudet.