Ga naar de inhoud
Nooit verloren redders de hoop

Zij zochten vanuit Nederland mee naar kinderen Colombia: 'Niet te bevatten'

Eerste hulp voor de geredde kinderen Beeld © ANP

Het is dé vraag die veel mensen hebben na het ongelooflijke verhaal uit Colombia, waar na 40 dagen vier kinderen - van 13, 9 en 4 jaar oud en een baby - zijn gered uit de jungle: hoe hebben zij zich al die tijd in leven kunnen houden?

'Wonder, wonder, wonder, wonder', was het bericht dat werd verstuurd toen de kinderen waren gevonden. Zelfs de baby die zijn eerste verjaardag vierde in de jungle, doorstond de beproeving.

Dat alle vier de kinderen het hebben overleefd, wordt door velen als een wonder gezien, maar twee mensen die vanuit Nederland meehielpen aan de zoektocht verloren nooit de hoop.

Inheemse kinderen

"Het gaat om inheemse kinderen, voor wie de jungle hun speelterrein is", zegt Humberto Hinestrosa, van de organisatie Rescue International. "Ze zijn gewend om voedsel te vinden, om hun moeder te helpen met de dagelijkse taken. Kinderen van 13 en 9 zijn gewend om te zorgen voor kleinere kinderen."

Zo reageerden de opa en oma op het nieuws:

02:05
Een reddingsteam van special forces en inheemse bewoners van de jungle vond de kinderen na een grote zoekactie in het gebied rond het gecrashte vliegtuig.

Vannacht om kwart over één kreeg hij een telefoontje uit Bogotá dat ze gevonden waren. Hij ging eerst checken of het wel waar was. "Niet te bevatten dat vier kinderen levend terugkeren mede dankzij jouw bijdrage", zegt Anne van den Ouwelant, de vrouw van Humberto. Dankbaar en trots zijn ze, maar het is ook hun werk.

Humberto is gespecialiseerd in data-analyse. Hij werd een week na de verdwijning van het vliegtuig gevraagd om te helpen. Mede dankzij zijn advies werd het wrak van het toestel een week later gevonden. Daarna hielp hij ook mee met de zoektocht naar de kinderen.

Makkelijkste paden

De zoektocht in Colombia werd uitgevoerd door militairen en inheemse mensen. Advies kregen ze onder meer van Rescue International. "Je moet het zoekgebied niet uitbreiden, maar juist klein houden", zegt Humberto. "Je moet zoeken naar de makkelijkste paden, naar waar water is." Drie keer kwam Humberto met specifiek advies voor de zoektocht.

Ook al gaat het om inheemse kinderen, ook zij houden het niet oneindig vol in de jungle. Het regent er heel veel en er zijn veel gevaarlijke dieren die je liever niet tegenkomt. Maar de laatste dagen was er al goed nieuws, zegt Humberto. "Er werden nieuwe sporen van de kinderen gevonden, die nog redelijk vers waren. De redders kwamen steeds dichterbij."

De 13-jarige Lesly heeft waarschijnlijk een sleutelrol gespeeld bij de overleving van de vier kinderen, zegt haar tante Damaris. "Ze wist welk fruit ze niet kan eten omdat het giftig is, en ze weet hoe ze voor kinderen moet zorgen omdat ze haar moeder altijd hielp." En volgens haar oma is Lesly een krijger net als haar moeder, die bij de vliegramp om het leven kwam.

Verzwakt maar gezond

De kinderen moesten met een takel 60 meter omhoog worden gehesen. De helikopter kon in de dichte jungle niet landen. Inmiddels zijn de kinderen overgebracht naar het militair hospitaal in Bogotá. Ze zijn sterk vermagerd, uitgedroogd, zitten onder de muggenbeten en hebben verschillende verwondingen, vooral aan hun voeten, omdat ze al die tijd op blote voeten liepen. Ze zijn verzwakt, maar volgens Colombiaanse media verder gezond. Ze hebben hun vader inmiddels al gesproken.

Naast de medische zorg is ook psychische hulp belangrijk, zegt Anne van den Ouwelant. Behalve dat zij Humberto bijstaat, werkt ze zelf bij Trauma Company waar ze getraumatiseerde kinderen helpt. "Het is belangrijk dat er zo snel mogelijk traumatherapeutische zorg komt. Hoe reageren de kinderen, hoe zitten ze erbij? Trauma is heel subjectief. Je kunt met zijn vieren iets verschrikkelijks meemaken, maar dat wil niet zeggen dat ze er allemaal even veel last van krijgen. Ook is het belangrijk dat ze zo snel mogelijk weer in een bekende omgeving worden opgenomen. Dat ze weer routine krijgen."

Reddingshond

Heel Colombia is blij, schreef president Gustavo Petro op Twitter. Maar naast die blijdschap is er bij de redders ook verdriet. Verdriet om Wilson, een reddingshond die tijdens de zoektocht verdwaalde en volgens afdrukken bij de kinderen is geweest. Het zoekteam hoopte dat Wilson nog steeds bij hen was, maar toen de kinderen werden gevonden, was de hond er niet bij.

Meedoen aan het RTL Nieuwspanel?

Van kabinet tot koningshuis, van geld tot gezondheid: in het RTL Nieuwspanel kun jij meepraten over welke kant Nederland op moet. Laat je stem horen! Aanmelden kan hier.