Ga naar de inhoud
'Expliciet als doelwit'

NCTV: meer dreiging tegen Nederland na koranverscheuring

Protest tegen korenverbranding in Libanon. Foto ter illustratie. Beeld © AFP / Anwar Amro

De NCTV, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, ziet meer terroristische dreiging van jihadisten richting Nederland. Dat staat in het nieuwe dreigingsbeeld. Volgens de terrorismebestrijder zijn er 'meer signalen' dat jihadisten aanslagen voorbereiden en wordt Nederland 'expliciet als doelwit' genoemd.

Nederland wordt genoemd als mogelijk doelwit vanwege het verscheuren van de koran begin dit jaar. De radicaal-rechtse groepering Pegida verscheurde op 22 januari een koran. Pegida was van plan een koran te verbranden, maar zag hier vanaf na een discussie met de politie.

Zweden en Nederland

In Zweden werd een koran in brand gestoken. Daarom wordt zowel Zweden als Nederland genoemd als potentieel doelwit en roepen propagandakanalen van terreurorganisatie IS op tot vergeldingsacties.

Volgens de NCTV lopen met name Nederlandse 'belangen' in het buitenland het risico getroffen te worden door een aanslag, bijvoorbeeld een ambassade. Eind januari en begin februari heeft de Turkse politie verdachten gearresteerd vanwege een mogelijke aanslag op het Nederlandse consulaat in Istanbul.

Nederlandse
Lees meer:
Nederlandse ambassadeur in Turkije op het matje om koranprotest

De NCTV noemt een lokale ISIS-tak in Afghanistan, 'de Islamitische Staat – Khorasan Provincie (ISKP)' waar een groeiende terroristische dreiging van uit gaat. Vijfhonderd Nederlanders zijn aanhanger van het IS-gedachtegoed, aldus de NCTV.

Dreigingsniveau 

Het dreigingsniveau in Nederland blijft ongewijzigd, op 3, 'aanzienlijk'. Dat betekent dat een terroristische aanslag in Nederland voorstelbaar is, maar dat er momenteel geen concrete aanwijzingen zijn van aanslagplanning.

Volgens de NCTV is een terroristische aanslag vanuit rechts-extremistische hoek 'voorstelbaar'. Ook mensen die zich keren tegen de overheid kunnen overgaan tot geweld, zo waarschuwt de coördinator.

AIVD:
Zie ook:
AIVD: complottheorieën over 'kwaadaardige elite' bedreigend voor veiligheid