Ga naar de inhoud
Ook Biden reageert

Rutte belt met Zelensky na nieuwe luchtaanvallen op Kyiv

Een neergehaalde raket in Kiev wordt door politieagenten geïnspecteerd. Beeld © ANP / EPA

In een telefoongesprek met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft premier Mark Rutte herhaald dat Nederland het door oorlog geteisterde land op 'alle mogelijke manieren' zal blijven steunen.

Rutte belde met de Oekraïense president, nadat Rusland gisteren meerdere luchtaanvallen op Kyiv richtte op klaarlichte dag. Hierbij kwam onder andere een neergehaalde raket in het verkeer terecht.

Bekijk ook: brokstukken raketten landen middenin Kiev

01:23

De hoofdstad van Oekraïne werd gisterenochtend voor de zestiende keer deze maand aangevallen via de lucht. "Gelukkig met beperkt effect dankzij de Patriot-luchtverdedigingssystemen", zegt Rutte daarover op Twitter.

"Oekraïne helpen zichzelf te verdedigen is geen keuze, het moet gebeuren." Nederland doet dat onder meer door binnenkort samen met andere Europese landen F-16-piloten te trainen.

Hulp vanuit Europa

De premier is komende donderdag aanwezig bij een top van de Europese Politieke Gemeenschap in Chisinau, de hoofdstad van Moldavië. Hulp aan het aangrenzende Oekraïne zal een belangrijk agendapunt zijn tijdens het overleg tussen de leiders van veertig Europese landen.

Zelensky zegt in een tweet dat hij de steun van Nederland waardeert. "Ik ben ervan overtuigd dat het verder zal groeien!", aldus de president.

Reactie Biden

Ook president Joe Biden van de Verenigde Staten reageerde gisteren op de luchtaanvallen. Hij zei tegen verslaggevers: "Het is niet onverwacht". En hij voegde eraan toe: "Daarom moeten we Oekraïne alles blijven geven wat het nodig heeft."

Kiev ontving in april de eerste zendingen van het Amerikaanse Patriot grond-luchtraketsysteem, en Biden suggereerde gisteren dat er meer hulp zou komen.

VS:
Lees ook:
VS: Nederland en Denemarken gaan F-16-trainingen Oekraïne leiden