Ga naar de inhoud
Dankzij koud voorjaar

Reddingsbrigade waarschuwt voor koud water: 'Ga nooit alleen zwemmen'

Beeld © ANP

Veel Nederlanders genieten dit zonnige pinksterweekend van een frisse duik in natuurwater, maar dat is volgens Reddingsbrigade Nederland niet zonder gevaar. Het water is door het lange koude voorjaar nog erg koud en dat kan kramp veroorzaken. "Dan kan je niet meer bewegen."

Afgelopen vrijdag ging het bij een plas in Roermond vreselijk mis. Een 41-jarige man verdronk toen hij in het water dook om een mobieltje te redden, maar kwam niet meer boven. Na drie kwartier werd hij uit het water gehaald, reanimatie was tevergeefs. De politie vermoedt dat de man kramp kreeg. 

Onderzoek 

Gistermiddag verdronk een 27-jarige Roemeen in het Brabantse Dorst. De man raakte in de problemen toen hij was gaan zwemmen in een natuurgebied. Beide ongelukken worden nog onderzocht, dus er is niet met zekerheid te zeggen dat de twee verdrinkingen te maken hebben met het koude water. 

Zwemmen
Lees ook:
Zwemmen in natuurwater? Hier moet je allemaal op letten

Reddingsbrigade Nederland waarschuwt zwemmers om - zeker in deze tijd van het jaar - niet zomaar in het water te springen. "Mensen denken: het is warm, ik duik het water in. Maar daar moet je echt mee oppassen", zegt woordvoerder Marc van der Jagt.

"Het water aan de kant is vaak redelijk warm, vooral het bovenste laagje van twintig centimeter. Maar als je drie meter van de kant zwemt, kan de temperatuur maar zo met vijf of zes graden dalen. Die kou kan op je spieren slaan, waardoor je in de kramp schiet en niet meer kunt bewegen."

Zwemmen met toezicht 

Van der Jagt adviseert om nooit alleen te gaan zwemmen. "En ook niet met z'n tweeën. Zwem ook alleen op plekken waar toezicht is. Er zijn heel veel natuurwateren waar je veilig kunt zwemmen, maar nog veel meer plekken waar het niet kan. We raden sterk af om te zwemmen in vaargeulen en kanalen."