Ga naar de inhoud
2028

Minister: jaar uitstel voor invoering nieuw pensioenstelsel

Minister Schouten in de Eerste Kamer tijdens het pensioendebat. Beeld © ANP

Pensioenfondsen hoeven pas uiterlijk 1 januari 2028 te zijn overgegaan op het nieuwe pensioenstelsel, in plaats van 2027. Minister Carola Schouten zei in debat met de Eerste Kamer bereid te zijn die deadline een jaar op te schuiven, én in de gaten te houden of verder uitstel nodig blijkt.

Verschillende senaatsfracties hadden erop aangedrongen meer tijd te nemen voor de overgang naar het nieuwe stelsel. De wet die dat stelsel mogelijk maakt, gaat ook een halfjaar later in dan verwacht. Schouten debatteert vandaag de hele dag met de Eerste Kamer in de hoop dat ook de senaat straks groen licht geeft voor de omvangrijke pensioenwet.

PvdA
Zie ook:
PvdA en GroenLinks: 'Geef pensioenfondsen extra tijd voor overgang'

Overigens wil een aantal partijen eigenlijk meer uitstel: naar op zijn vroegst 2029. "Ik heb nu geen inhoudelijke onderbouwing waarom 2029 nu wél passend zou zijn", zei Schouten daarover. Ze benadrukte ook 'dat de transitie in feite al is begonnen'. De pensioensector 'is al flink aan de slag' met voorbereidingen, aldus de minister.

Regeringscommissaris

Wel beloofde Schouten dat ze de 'vinger aan de pols zal houden' en op bepaalde momenten zal kijken of verder uitstel van de deadline toch noodzakelijk blijkt. Specifiek zal een nog aan te wijzen regeringscommissaris daarop toezien. Het CDA had om de aanstelling van zo'n commissaris gevraagd.

Om flexibeler te zijn, wordt de datum waarop pensioenfondsen uiterlijk moeten zijn overgegaan op het nieuwe stelsel uit de wet gehaald. Met een ministeriële regeling kan de deadline worden vastgesteld en indien nodig later worden aangepast.

Volgende week stemt de Eerste Kamer over de pensioenhervorming.

Bekijk ook: dit is het pensioen-nieuwe stijl

03:26