Ga naar de inhoud
Eigen tijd indelen

Jongeren kiezen vaker voor fitness: 'Ik wil er goed uitzien'

Beeld © ANP

Geen verplichtingen, je eigen tijd indelen en een Instaproof lichaam: steeds meer jongeren verkiezen een sportschoolabonnement boven een teamsport. "De meeste jongens met wie ik op voetbal zat, gaan nu naar de sportschool."

Tobias (15) heeft vandaag een benendag. "Ik train drie dagen achter elkaar en dan heb ik een rustdag. De ene dag train ik mijn armen en schouders, de andere dag de rest van mijn bovenlijf", vertelt hij. Tot twee jaar geleden zat Tobias op atletiek, nu is hij bijna elke dag bij Profit Gym in Zwolle te vinden.

"Bij de atletiek trainden we met een groep, maar steeds meer van mijn vrienden stopten ermee. Ik vond het zelf ook niet meer zo leuk, vooral vanwege de toernooien die veel tijd kosten en best wel stressvol zijn."

Afscheid van sportvereniging 

Veel jongeren nemen net als Tobias afscheid van hun sportvereniging zodra ze naar de middelbare school gaan, blijkt uit het jaarlijkse rapport Zo sport Nederland van NOC*NSF. Zo waren vorig jaar 248.000 kinderen tussen de 5 en 12 jaar lid van een voetbalclub, in de categorie jongeren van 13 tot 18 jaar waren dat er 170.000. Volgens de sportkoepel is dit een trend die al veel langer te zien is. 

Twintig
Lees ook:
Twintig minuten bewegen per dag niet haalbaar? 'Je hoeft niet te sporten'

Wat opvalt is dat fitness onder tieners steeds populairder wordt. In 2022 gingen 207.000 jongeren wekelijks naar de sportschool, een jaar eerder waren dat er nog 157.000. Hoe groot deze groep was voor de pandemie is moeilijk te zeggen omdat het NOC*NSF toen nog geen onderzoek deed naar deze specifieke leeftijdscategorie.

"Maar we kunnen wel stellen dat fitness onder jongeren populairder is geworden", zegt Lieselot Meelker, woordvoerder NOC*NSF. "Wat hiervoor de reden is hebben wij in dit rapport niet onderzocht, maar over het algemeen zie je dat jongeren behoefte hebben aan meer flexibiliteit en variatie. Ze willen hun eigen tijd kunnen indelen en met fitness kan dat."

Naar het krachthonk 

Tobias vindt het prettig dat hij zelf kan bepalen wanneer hij traint. "Ik zit op het gymnasium en heb een bijbaan bij een supermarkt waar ik onregelmatig werk, nu zit ik niet meer vast aan een bepaalde trainingstijd", legt hij uit.

Ook Jens (18) is blij dat hij kan gaan wanneer hij wil. Hij was 16 jaar toen hij het voetbalveld verruilde voor het krachthonk. "Ik voetbalde al vanaf de F'jes, maar vond mijn team niet meer zo leuk. Toen vroeg een vriend of ik een keer mee wilde naar de sportschool en dat vond ik wel mooi, al heb ik die eerste keer wel iets te zwaar getraind."

Sportraad
Lees ook:
Sportraad wil dat overheid bewegen ziet als eerste levensbehoefte

Het aantal sportscholen is de afgelopen jaren enorm toegenomen. In 2018 waren er volgens branchevereniging NL Actief nog 1790 sportschoolvestigingen in Nederland, inmiddels zijn dat er zo'n 3900.

Door het grotere aanbod van goedkope sportschoolketens is fitness voor de jeugd toegankelijker geworden, ziet sportonderzoeker Agnes Elling van het Mulier Instituut. "Vroeger was een sportschool best duur, maar tegenwoordig kan je ook voor twee tientjes in de maand trainen. Dat willen ouders vaak wel betalen", vertelt ze.

Sport-influencers 

Ook sociale media zorgen er volgens Elling voor dat jongeren voor fitness kiezen. "Schoonheidsidealen hebben invloed. Aan je lijf werken is door sociale media belangrijker geworden, zeker voor jongeren die volop bezig zijn met hun zelfbeeld." Dat geldt ook voor Tobias, die een aantal sport-influencers volgt. "Die mannen zijn heel sterk, dat vind ik inspirerend. Het is natuurlijk leuk om er goed uit te zien, al hoef ik niet helemaal strak te worden", legt hij uit.

"Toen ik bij de sportschool begon, deed ik vooral cardio omdat ik een beetje af wilde vallen. Nu doe ik kracht en cardio en let ik er juist op dat ik geen gewicht verlies. Daarom eet ik na een training veel en drink ik proteïneshakes." Ook Jens en zijn vrienden trainen om er goed uit te zien. "Dat is wel de voornaamste reden dat ik ga, al hou ik mijn gewicht niet heel bewust bij. Je ziet gewoon resultaat als je regelmatig gaat. Ik ben meestal drie of vier keer per week in de sportschool."

Elke
Lees ook:
Elke dag 11 minuten wandelen kan je leven verlengen: 'Iedere stap telt'

Dat veel jongeren fitness verkiezen boven een voetbal of een andere teamsport, vindt sportonderzoeker Elling niet perse zorgwekkend. "Er zijn ook nog steeds heel veel jongeren die wel in teamverband sporten. Dat fitness een individuele sport is, betekent natuurlijk niet dat ze in hun eentje trainen. Meestal gaan ze met een groep vrienden naar de sportschool." Tobias en Jens gaan ook vaak met hun vrienden naar de gym. "De meeste jongens met wie ik op voetbal zat, gaan nu naar de sportschool. Of ze sporten helemaal niet", zegt Jens.

Het NOC*NSF vindt het zorgwekkend dat de groep jongeren die helemaal niet sport groter wordt. Uit hun rapport blijkt dat 700.000 Nederlanders die voor de pandemie sportten, dat nu niet meer doen. Dit zijn vooral lager- of middelbaar opgeleiden en jongeren. Een kwart van de jongeren zegt niet te weten welke sport ze wil doen, 12 procent zegt geen passend aanbod te kunnen vinden.

Vrijdagcompetitie 

De sportkoepel gaat zich inzetten om het verenigingsleven aantrekkelijker te maken voor tieners. "Dat kan bijvoorbeeld door als sportvereniging flexibeler te worden. De KNVB organiseert bijvoorbeeld ook competities op de vrijdagavond, dat soort initiatieven slaan aan", zegt Meelker. 

Want of je nu met vrienden naar de sportschool gaat of onderdeel uitmaakt van een team, samen sporten is effectiever. "Op het moment dat je een sportnetwerk hebt, voel je je verplicht om te gaan. Dan wordt het een routine."

Bekijk ook: Extreem snoepgoed eten op TikTok

01:29
Extreem groot, extreem zuur en extreem heet. De populariteit komt vooral door trends en challenges op social media. "Het is gekkenhuis in de snoepwinkels."