Ga naar de inhoud
Van koets tot kroonjuweel

Zo gaat de kroning van koning Charles eruitzien

Een versierd raam in Oxforshire Beeld © ANP

Zaterdag is het Coronation Day, de dag waarop koning Charles officieel wordt gekroond. Van koetsen en kroonjuwelen tot heilige olijfolie en coronation quiche: hier lees je wat er 6 mei precies gaat gebeuren.

11.20 uur (Nederlandse tijd): processie

Koning Charles en koningin Camilla stappen in hun koets en rijden van Buckingham Palace naar Westminster Abbey, waar de kroning zal plaatsvinden. Tweehonderd Britse militairen nemen deel aan de processie en er staan er nog eens duizend langs de route. Toch is de processie ingetogener dan zeventig jaar geleden, toen Queen Elizabeth werd gekroond.

Leuk detail: Charles en Camilla gaan naar Westminster Abbey met de Diamond Jubilee State-koets in plaats van de – volgens de BBC minder comfortabele – Gold State-koets die sinds 1831 bij elke kroning werd gebruikt. De Diamond koets werd in 2012 in Australië gemaakt ter ere van het zestigjarig jubileum van Elizabeth. Op de terugweg na de kroning wordt de Gold State-koets wel gebruikt.

De eerste fans zitten nu al langs de route te wachten: 

Zaterdag kroning Charles, eerste fans al langs route rijtour

00:59

12.00 uur: dienst Westminster Abbey

Charles en Camilla zullen rond twaalf uur arriveren bij Westminster Abbey, de dienst zal twee uur duren. Vergeleken met de kroning van Elizabeth zijn er weinig gasten uitgenodigd, zegt Verenigd Koninkrijk-correspondent Anne Saenen. "Dat is bewust gedaan om de dienst goedkoop te houden. Het koningshuis vindt het in deze tijden van inflatie niet kies om duizenden mensen uit te nodigen. Ook heeft Charles ervoor gekozen in plaats van staatshoofden en mensen van adel juist veel gewone Britten uit te nodigen. Er komen 850 burgers die een lintje hebben gekregen of vrijwilligerswerk doen."

Willem-Alexander en Máxima 

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben ook een uitnodiging ontvangen. Prinses Beatrix en prinses Amalia mogen niet naar de kroning, zij zijn op vrijdagavond uitgenodigd voor een receptie op Buckingham Palace.

Charles
Lees ook:
Charles vraagt Britten trouw te zweren tijdens kroning: 'Ik vind het raar'

De dienst bestaat uit verschillende fases. In de eerste fase wordt koning Charles gepresenteerd aan 'het volk'. In fase twee legt Charles de kroningseed af. Daarin belooft hij om tijdens zijn regering de wet en de kerk van Engeland te zullen handhaven en 'een trouwe protestant' te zijn.

Ingezegende olijfolie 

Fase drie draait om de zalving met in Jeruzalem ingezegende olijfolie. Charles wordt namelijk niet alleen de officiële koning van Engeland, maar ook het hoofd van de Anglicaanse kerk. "De ingezegende olie wordt op een heel bijzonder, zilveren lepeltje gegoten. Dat lepeltje dateert uit de twaalfde eeuw en wordt al sinds 1603 gebruikt voor de zalving", zegt Saenen. Het heilige ritueel krijgen we niet te zien. "Dat is een heel persoonlijk, intiem moment dat buiten het zicht van de wereld zal gebeuren. Er wordt dan om de stoel een gouden scherm geplaatst."

Kroon van 2,2 kilo 

De vierde fase is het moment suprême waarop Charles letterlijk wordt gekroond. "Die kroon is van puur goud, bevat meer dan vierhonderd edelstenen en weegt 2,2 kilo. Elizabeth heeft zich weleens laten ontvallen dat die kroon loodzwaar is", vertelt Saenen. En kostbaar, natuurlijk. "Na de dienst gaat de kroon meteen weer achter slot en grendel in de Tower of Londen. Daar liggen ook alle andere kroonjuwelen van het Britse koningshuis."

Na de kroning zal Charles de troon bestijgen. Daarna is Camilla aan de beurt. Ook zij wordt gezalfd, gekroond en op de troon geplaatst, maar in tegenstelling tot Charles hoeft zij geen eed af te leggen. En goed nieuws voor Camilla: haar kroon weegt slechts 590 gram.

Australië
Lees ook:
Australië verandert briefgeld en beeldt koning Charles niet af

15.30 uur: balkonscène Buckingham Palace

Sinds de kroning van Edward VII in 1902 is het de gewoonte dat de nieuwe monarch de menigte begroet vanaf het balkon van Buckingham Palace. Welke familieleden daarbij aanwezig zullen zijn, heeft het Britse koningshuis nog niet bekendgemaakt, maar volgens Saenen is het wel zeker dat prinsen Harry en Andrew niet op het balkon staan.

"Harry heeft gezegd dat hij meteen na de kroning terugvliegt naar de Verenigde Staten, naar eigen zeggen om bij de verjaardag van zijn zoon Archie te kunnen zijn. Ik denk dat het een verstandige keuze is. De Britten vinden het prima dat hij bij de kroning is om te laten zien dat hij om zijn vader geeft, maar als hij de aandacht te veel op zichzelf zou vestigen, wordt hem dat door het volk niet in dank afgenomen."

Camilla
Lees ook:
Camilla laat koninklijk accessoire keuren in Brits tv-programma

Picknicken en bier drinken 

En het Britse volk? "63 procent van de Britten zegt geen plannen te hebben op de dag van de kroning, maar dat betwijfel ik. Als het zonnetje schijnt gaan ze vast naar buiten en dan word je er hoe dan ook mee geconfronteerd. De meeste Britten gaan picknicken en biertjes drinken. Lekker kneuterig dus", zegt de correspondent.

En met die picknicktraditie wordt ook rekening gehouden. "Er wordt met een kroning altijd een koninklijk gerecht naar buiten gebracht. Zo kwam Elizabeth destijds met de Coronation Chicken, een soort kipkerrie-sandwich die je nog steeds onder die naam in de supermarkt vindt." Charles heeft zijn favoriete recept ook al gedeeld. "Hij gaat voor een quiche met tuinbonen en spinazie."

Concert 

Ook de rest van het weekend is het feest in Engeland, meldt het Britse koninghuis. Op zondag 7 mei organiseert de koning een concert op Windsor Castle dat live wordt uitgezonden. Onder anderen Take That, Katy Perry en Lionel Richie zullen optreden. Maandag 8 mei staat in het teken van vrijwilligerswerk en is een officiële vrije dag voor de Britten.