Ga naar de inhoud
Eerste Belgische wereldkampioen

Belg Brecel wint WK snooker en doorbreekt Engelse overmacht

Luca Brecel tijdens de finale. Beeld © ANP / Imago Sportfotodienst GmbH

De Belgische biljarter Luca Brecel is de nieuwe wereldkampioen snooker. De 28-jarige Belg versloeg in de finale in The Crucible in Sheffield viervoudig winnaar Mark Selby uit Engeland met 18-15. Brecel is de eerste niet-Britse wereldkampioen sinds 2010 en de eerste snookerspeler van het Europese vasteland die de wereldtitel heeft veroverd.

Brecel had in zijn vorige vijf deelnames aan het WK geen wedstrijd gewonnen.

Grootste comeback ooit

Hij won in de eerste ronde van Ricky Walden en schakelde daarna drievoudig wereldkampioen Mark Williams en zevenvoudig winnaar en titelverdediger Ronnie O'Sullivan uit.

In de halve finale kwam de Belg terug van een achterstand van 14-5 tegen de Chinees Si Jiahui, de grootste comeback ooit op het WK.

Verloop van de finale

Tegen Selby, die de Belg dit seizoen al versloeg in de finale van het Engelse Open, nam Brecel een 6-2 voorsprong in de eerste sessie.

Selby kwam zondagavond echter terug tot 9-8 en zorgde bovendien voor de eerste maximum break van 147 ooit in een finale van het WK snooker. Brecel zette echter de toon in de derde sessie maandagmiddag en liep weer uit naar 15-10.

In de laatste sessie begon Brecel meteen goed en won de eerste frame. Selby won er daarna drie op rij en maakte het weer heel spannend door ook de eerste twee frames na de pauze te winnen. Na twee missers van Selby kon Brecel op één frame van de wereldtitel komen. In de 33e frame pakte de Belg zijn kans en maakte het af met een break van 112.

'Het was zo zwaar'

"Ongelofelijk, het was zo zwaar. Mark is de zwaarste tegenstander die je kan hebben in de finale", was Brecels eerste reactie na de zege. "Hij blijft maar terugkomen en is zo'n vechter.

Toen het 16-15 werd, dacht ik niet meer dat ik ging winnen. Ik miste ballen op een kilometer van de pocket. Maar ik maakte een goede break en toen ik op 17 kwam wist ik dat ik maar een goede kans nodig had."

Eerste Belgische wereldkampioen

De Belg verwees naar de partij in de eerste ronde die hij met 10-9 won, nadat hij vijf keer eerder in de eerste ronde was uitgeschakeld. "De verschillen zijn soms heel klein", antwoordde hij op de vraag wat het verschil was met zijn eerdere partijen in de eerste ronde.

Brecel wist dat hij met zijn zege geschiedenis zou schrijven door als eerste Belg de wereldtitel te grijpen. "Dit is zo'n groot moment. Ik was zo zenuwachtig en wilde dat het zou lukken voor België en voor Europa. Ik ben zo blij dat het is gelukt."

Activisten
Lees ook:
Activisten verstoren WK snooker: groen laken onder oranje poeder