De evacuatie van Nederlanders uit Soedan is begonnen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Nederland werkt samen met andere landen aan een internationale evacuatieoperatie. Het ministerie heeft contact met 152 Nederlanders in Soedan. Het is onduidelijk of iedereen op korte termijn het land kan verlaten.
"Een team van Buitenlandse Zaken en Defensie doet z’n uiterste best om zoveel mogelijk Nederlanders zo veilig en snel mogelijk op te halen en in veiligheid te brengen", aldus de verklaring van het ministerie.
Volgens een bericht van de Nederlandse ambassade in Soedan gaat het om Nederlandse burgers, diplomaten en medewerkers van de ambassade.
Geheim
Zondagochtend hebben de Nederlanders te horen gekregen dat ze zich gereed moeten maken voor evacuatie. "De evacuatie en de verplaatsing naar het verzamelpunt zijn niet zonder risico’s. Daarom is de Nederlanders ook gevraagd de informatie over de evacuatie geheim te houden, omdat de operatie anders in gevaar kan komen of mogelijk zou moeten worden afgeblazen", aldus het ministerie.
Nederland werkt samen met andere Europese landen, zoals Frankrijk en Duitsland. Europese landen kunnen dan elkaars burgers en diplomaten meenemen, maar de mensen moeten wel het vliegveld weten te bereiken. Volgens een bron is operatie 'risicovol' en 'zeer spannend'. Bij de evacuatie in Afghanistan, in augustus 2021, werd Nederlanders aangeraden om een oranje shirt of oranje sjaal te dragen, zodat men herkenbaar is voor Nederlandse diplomaten en militairen.

Verenigde Staten en Frankrijk
Gisteren kwamen de eerste evacuaties voorzichtig op gang. Saudi-Arabië en de Verenigde Staten konden diplomaten en mensen weghalen. Het Amerikaanse ambassadepersoneel is geëvacueerd uit Soedan, heeft de Amerikaanse president Joe Biden gemeld. Het Soedanese regeringsleger zei ook andere landen te zullen helpen.
Vanochtend heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat de evacuatie van burgers en diplomaten is begonnen en dat ook andere landen worden geholpen.
Onrust
Het is al een paar weken onrustig in Soedan. Bij gevechten tussen het regeringsleger van generaal Burhan en de paramilitaire groepering Rapid Support Forces (RSF) van generaal Hemeti, zijn honderden doden gevallen.
Ter voorbereiding op de evacuatie had Nederland al eerder deze week meerdere transportvliegtuigen naar Jordanië gestuurd.
