Ga naar de inhoud
Ernstigste treinongeluk in jaren

Treinongeluk Voorschoten: dit is wat we tot nu toe weten

Foto van het treinongeluk. Beeld © Sam de Joode

Bij Voorschoten, tussen Den Haag en Leiden, is afgelopen nacht rond 03.25 uur een passagierstrein van de NS door een ongeluk ontspoord. Wat we tot nu toe weten over het treinongeluk lees je hieronder.

De eerste melding van het treinongeluk bij Voorschoten kwam vannacht om 3.28 uur binnen. Een goederentrein en een passagierstrein kwamen beide in botsing met een bouwkraan. Die werd gebruikt voor werkzaamheden aan het spoor bij Voorschoten.

Op twee van de vier sporen daar vonden vannacht onderhoudswerkzaamheden plaats. Op de twee sporen waaraan niet werd gewerkt, reden treinen. Hoe de bouwkraan dan toch geraakt kon worden, is onduidelijk.  

Eén dode

Bij het ongeluk is één dode gevallen. Het gaat om de machinist van de bouwkraan, zo bevestigt ProRail aan RTL Nieuws. Eerder was al duidelijk dat het slachtoffer bezig was met werkzaamheden aan het spoor.

Negentien mensen zijn gewond naar ziekenhuizen in de omgeving gebracht. Enkele slachtoffers zouden zwaargewond zijn. Onduidelijk is of ze in levensgevaar verkeren. 

Botbreuken machinist

De machinist van de passagierstrein heeft botbreuken opgelopen. De machinist van de goederentrein van DB Cargo is medisch onderzocht en in orde, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Hij krijgt 'alle nazorg die nodig is' vanwege de traumatische ervaring.

Dagenlang geen treinverkeer richting Den Haag

De schade aan de infrastructuur is na het ongeluk groot. Door de botsing is het voorste deel van de passagierstrein van de NS in een weiland terechtgekomen en ligt het middelste deel op zijn kant naast het spoor. De brokstukken op het spoor stonden na het ongeluk enige tijd in brand. 

ProRail laat weten dat er dagenlang geen treinverkeer mogelijk is op het traject in de richting van Den Haag. 

Ernstigste treinongeluk in jaren

Het treinongeval bij Voorschoten is het ernstigste in jaren op het doorgaans veilige Nederlandse spoor. Ongelukken met doden of veel gewonden zijn relatief zeldzaam. Ze gebeuren het vaakst op spoorwegovergangen.

Ooggetuigen

Verschillende buurtbewoners werden vannacht wakker van het treinongeluk in Voorschoten. Sommigen vingen de slachtoffers op die uit de trein kwamen. "De machinist van de goederentrein was bij ons. Die kon alleen maar voor zich uit staren."

Volgens een omwonende zat er enige tijd tussen de twee klappen die hoorbaar waren vannacht. Hij spreekt van 'zeker een minuut'. Dat zou betekenen dat er tijd zat tussen de twee botsingen.

Strafrechtelijk onderzoek

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft aangekondigd onderzoek te doen naar het ongeluk. De OVV is vrijwel meteen ter plaatse gegaan met een aantal onderzoekers die piketdienst hadden.

"Ze doen een eerste verkenning en gaan op de gebruikelijke manier onderzoek doen", liet een woordvoerder weten. "Het is te vroeg om iets te zeggen over het ongeluk zelf, omdat het net gebeurd is, maar het onderzoek loopt."

Ook de politie doet onderzoek, zegt politiechef Marieke van den Bosch. Daarbij wordt gekeken 'of er strafbare feiten zijn gepleegd'.

Bekijk ook: Passagier Anwar filmt chaos in trein na ongeluk

00:53
Op deze beelden is te zien hoe passagiers er in slagen de treindeuren te openen en weg te komen.