Ga naar de inhoud
Minder overgewicht en diabetes

Gratis maaltijden voor scholieren: waarom goed ontbijten zo belangrijk is

Vandaag werd bekendgemaakt dat middelbare scholen zich kunnen aanmelden voor gratis schoolmaaltijden. Eerder bleek al uit onderzoek van het Jeugdeducatiefonds dat kinderen fitter, gemotiveerder en gezonder eten door de schoolmaaltijden. Waarom is juist een goed ontbijt nu zo onmisbaar?

Al jaren wordt geroepen dat een stevig ontbijt de beste start van de dag is. Afgelopen september schreven we hier eerder ook een artikel over.

Hoogleraar diëtetiek Marian van der Schueren vertelde toen dat kinderen er veel baat bij hebben. "Er is in de wetenschap bewijs gevonden dat kinderen die goed ontbijten, later minder vaak last hebben van welvaartsziektes als overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten."

Vermijd snelle koolhydraten

Een goed ontbijt hoeft ook niet al te ingewikkeld te zijn. Een boterham met 100 procent pindakaas wordt bijvoorbeeld aangeraden door de hoeveelheid eiwitten. Maar ook kwark, een bakje havermout of eieren zijn goede opties. Wat vooral vermeden moet worden zijn producten met snelle koolhydraten. Door een boterham met hagelslag of jam blijf je dus sneller en vaker naar eten grijpen, omdat ze een minder verzadigd gevoel geven.

Dat geldt overigens ook voor fruitsuikers. Mocht je toch willen ontbijten met fruitsapjes en smoothiebowls, dan kan je ze het beste combineren met vezelrijke groenten of andere producten, zodat je voor een langere tijd weer vooruit kan. 

Maaltijdbonnen
Lees ook:
Maaltijdbonnen voor middelbare scholier met weinig geld

Niet alleen kinderen halen voordeel uit een goed ontbijt, ook volwassenen hebben er meer energie door. En voor de mensen die moeite hebben om vroeg op de dag iets te eten: "Over het tijdstip kun je nog discussiëren. Krijg je 's ochtends echt geen hap door je keel, eet dan een uurtje later, als je wat meer wakker bent."

Boodschappenkaart

Het kabinet stelt 100 miljoen euro beschikbaar voor gratis schoolmaaltijden op scholen waarop relatief veel kinderen zitten van wie de ouders een laag inkomen hebben. Ouders krijgen een boodschappenkaart die in te wisselen is in vrijwel alle supermarkten. Op die kaart komt per week 11 euro per kind te staan.

"Ouders kunnen zich niet zelf aanmelden. Dat gaat via de school. Die bepaalt ook welke ouders daarvoor in aanmerking komen", zegt minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs Dennis Wiersma. Het kabinet heeft nog niet besloten of er ook volgend jaar gratis schoolmaaltijden zullen zijn.

Op deze basisschool in Landgraaf bieden ze al een gezonde lunch aan:

Gezonde lunch niet voor alle kinderen vanzelfsprekend, scholen bieden hulp

02:21
Op deze basisschool krijgen kinderen een gezonde lunch op school aangeboden, want dat is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend.