Ga naar de inhoud
Onafhankelijk instituut

Minister Helder: melden misstanden in sport moet makkelijker worden

Minister Conny Helder van Sport gaat de strijd tegen ongepast en grensoverschrijdend gedrag in de sport opvoeren. Ze wil het voor sporters makkelijker en veiliger maken om misstanden te melden.

Nu is het nog zo dat misstanden kunnen worden gemeld bij een onderdeel van de nationale sportkoepel NOC/NSF. Dat moet anders, vindt Helder. Zij wil een onafhankelijk integriteitscentrum oprichten.

"Dat maakt het voor sporters makkelijker om melding te doen van integriteitskwesties en het biedt een plek waar ze terecht kunnen met hun vragen", aldus Helder.

Discriminatie

Op die manier denkt ze de aanpak van ongepast gedrag te verbeteren. Daarbij realiseert ze zich dat dat 'niet vandaag of morgen geregeld is, maar ik doe mijn uiterste best om deze kabinetsperiode hier echt grote stappen in te zetten', zegt ze.

Sportminister:
Lees ook:
Sportminister: Instituut Sportrechtspraak snel professionaliseren

Volgens haar bedreigen discriminatie en grensoverschrijdend gedrag het plezier in sport. Daarom wil ze het moeilijker maken voor mensen om trainer of bestuurder in de sport te worden.

Zo moeten kandidaten voor deze functies verplicht een verklaring omtrent gedrag (VOG) overleggen. Elke club moet een vertrouwenspersoon hebben en alle trainers en coaches moeten een e-learning doorlopen over het herkennen en voorkomen van grensoverschrijdend gedrag.

Traumatisch

Ook wil Helder het sporttuchtrecht aanpakken. Ze heeft met oud-turnsters gesproken over hun heftige ervaringen met het tuchtrecht. Dat voldoet volgens haar niet meer. "Het is niet toegerust om stelselmatig grensoverschrijdend gedrag aan te pakken."

Helder doelt op emotioneel en mentaal grensoverschrijdend gedrag zoals langdurig kleineren, intimideren en pesten. "Gedrag met traumatische gevolgen voor betrokken sporters is vaak achteraf lastig te bewijzen. Een meer menselijke maat is nodig in het sporttuchtrecht."

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.