Ga naar de inhoud
'Afluisterapparatuur'

Prins Harry beschuldigt in rechtbank Britse uitgever van afluisterpraktijken

Harry arriveert maandag bij de rechtbank. Beeld © ANP

Prins Harry is terug in Londen voor een spraakmakende rechtszaak, die hij samen met onder meer Sir Elton John en andere bekende Britten heeft aangespannen tegen de uitgever van de Britse krant de Daily Mail. Volgens de sterren heeft de krant onder meer afluisterapparatuur gebruikt en de politie omgekocht.

De veelbesproken prins heeft met de rechtszaak tegen de Daily Mail zijn pijlen gericht op een van de best verkochte kranten van Groot-Brittannië. In hun zoektocht naar primeurs zou de uitgever, Associated Newspapers, volgens de Britse sterren veelvuldig de wet hebben overtreden.

Volgens hun advocaten is er 'zeer verontrustend' bewijs van 'weerzinwekkend crimineel gedrag', schrijft onder meer Sky News.

'Agenten omgekocht'

De uitgever zou onder meer privédetectives hebben ingehuurd. Die zouden afluisterapparatuur hebben geplaatst in de woningen en auto's van de sterren. Ook zouden burgers geld hebben gekregen als zij gesprekken wisten af te luisteren.

'Harry
Lees ook:
'Harry en Meghan niet in processie bij kroning Charles'

Daarnaast zijn volgens de aanklagers agenten omgekocht, zodat zij gevoelige informatie naar de kranten zouden doorspelen. En zou zijn geprobeerd om medische gegevens te verkrijgen, doordat mensen zich voordeden als iemand anders.

Meerdere rechtszaken

De uitgever ontkent ten stelligste alle beschuldigingen. Een Londense rechtbank buigt zich vandaag voor het eerst over de zaak om te kijken of er voldoende aanleiding is voor een rechtszaak. Dat zal naar verwachting vier dagen gaan duren. Door speciaal vanuit de Verenigde Staten over te vliegen lijkt Harry het belang van de zaak te willen vergroten. 

De prins heeft intussen nog drie andere rechtszaken lopen tegen Britse media. Een daarvan gaat over een artikel van de Mail on Sunday over Harry zijn veiligheidsmaatregelen. In mei start de zaak tegen de uitgever van de Daily Mirror, die hij ervan beschuldigt zijn telefoon te hebben afgetapt tussen 1996 en 2011. Hij heeft een vergelijkbare zaak gestart tegen de uitgever van The Sun en The Times.

Zijn haat tegen de Britse tabloids etaleert Harry ook buiten de rechtszaal. In zijn laatste biografie schrijft hij er uitgebreid over. Volgens Harry hebben de Britse paparazzi een grote rol gespeeld in de uiteindelijke dood van zijn moeder, prinses Diana.

Bekijk ook: Britten over boek prins Harry

01:16
'Hij is te ver gegaan'