Het kabinet bekijkt of de huidige stikstofafspraken nog houdbaar zijn. Dat zei minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) na afloop van een overleg op het Binnenhof. Daarbij ligt ook op tafel of de deadline van 2030 verschoven wordt of niet.
"Enerzijds is er een groot probleem als het gaat over stikstof en natuur in Nederland, tegelijkertijd heeft de kiezer gesproken, en dat gesprek zijn we nu aan het voeren in het kabinet", zegt Van der Wal. Op de uitkomsten wil ze niet vooruitlopen. "Alles wat ik er nu over zeg, helpt niet." Bekijk haar uitspraken hier:
Minister Van der Wal: kabinet bespreekt stikstofafspraken
Van der Wal was op de verkiezingsavond nog zeer stellig. Volgens haar was er 'geen keuze' om af te wijken van het ingeslagen beleid. Maar inmiddels is Van der Wal in gesprek met collega-ministers over het stikstofbeleid.
Woensdag behaalde BBB een monsterzege bij de Provinciale Statenverkiezingen. BBB is fel gekant tegen het kabinetsbeleid, met als deadline het jaartal 2030 en mogelijk verplichte uitkoop van boeren.
Van der Plas: 'Wordt onhoudbaar'
Premier Mark Rutte heeft vanmiddag overleg gehad met BBB-leider Caroline van der Plas. Die denkt dat het kabinet niet het eind van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt ze wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 'zet de hakken in het zand', voorspelt ze.
"Ik verwacht dat de situatie gewoon onhoudbaar wordt in de coalitie en dat er voor het einde van het jaar nieuwe verkiezingen zijn", zegt Van der Plas.
Binnen de coalitie wordt aangedrongen op het aanpassen van de stikstofafspraken. Stikstof is een van de belangrijkste dossiers waarop echt iets moet gebeuren, heeft CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gezegd. Na de provinciale verkiezingen is er een 'nieuwe politieke realiteit en daar heeft het kabinet zich toe te verhouden'.
Al eerder heeft CDA-leider Wopke Hoekstra laten weten dat het jaar 2030 voor het CDA niet heilig is, en dat herhaalde Heerma vanochtend opnieuw.
Hij vindt dat het kabinet niet moet wachten op de plannen van de provincies om die stikstofreductie te bereiken, maar dat het kabinet 'actief in gesprek moet gaan' met zowel de provincies als de maatschappij.
D66: vasthouden aan deadline
D66 is tot nu toe de enige regeringspartij die in het openbaar vasthoudt aan de gemaakte afspraken. "Mensen in Nederland zien dat we er heel veel over praten", zegt D66-fractievoorzitter Jan Paternotte over het stikstofdossier. "Ik denk dat we het beste de problemen kunnen oplossen." Daar hoort wat hem betreft bij dat het kabinet vasthoudt aan de deadline van 2030 om de stikstofuitstoot te halveren. De fractieleider verwijst daarvoor ook naar het coalitieakkoord en het advies van Johan Remkes.
"We vinden een week na de verkiezingen niet ineens iets anders dan een week voor de verkiezingen." Hij wil vasthouden aan de beloftes die hij heeft gedaan aan zijn kiezers en zegt niet van mening te veranderen 'omdat andere mensen op BBB hebben gestemd'.
'Grote problemen op komst'
"Dit lijkt een clash te worden tussen D66 en de andere coalitiepartijen", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "Betrokken ministers zijn bezig om een uitweg te verzinnen. Er lopen gesprekken met de landbouwsector en straks met de nieuwe provinciebesturen. Maar als D66 én CDA de hakken in het zand zetten en vasthouden aan hun koers, dan dreigen grote problemen in de coalitie en in het kabinet."