Ga naar de inhoud
Waarschuwen voor gevolgen

Artsencollectief start met TikTokaccount campagne tegen vapen

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty Images

Een collectief van artsen, waaronder ic-hoofd Diederik Gommers en longarts Wanda de Kanter, start vandaag een TikTokaccount, waarmee het jonge volgers wil waarschuwen voor de gevolgen van vapen. Op het socialmediaplatform gaan namelijk veel video's rond waarin TikTokkers een e-sigaret roken.

En deze TikTok-influencers die op beeld een e-sigaret roken, hebben vaak vele, jonge volgers. De artsen waarschuwen dat de TikTokkers op deze manier reclame maken voor de tabaksindustrie. 

"Het laten zien van vapes, inspireert anderen om ook te vapen", stelt ic-arts Diederik Gommers in een TikTokvideo. De andere artsen voegen toe dat het vapen leidt tot verslaving en ziekte. "We slaan alarm als artsen om te voorkomen dat we jullie later in ons spreekuur zien."

In gesprek met TikTokkers

Via het TikTokaccount willen de artsen in gesprek met een aantal Nederlandse TikTokkers, die op hun account soms ook vapend te zien zijn. 

TikTok
Lees ook:
TikTok binnenkort mogelijk verbannen in de Verenigde Staten

"Daardoor normaliseren de influencers het vapen. Ze maken het onderdeel van een bepaalde lifestyle", zegt longarts Wanda de Kanter, voorzitter van actiegroep Rookpreventie Jeugd.

Doelgroep van kinderen

“TikTok heeft een heel jong publiek. De tabaksindustrie weet dat boven de 24 vrijwel niemand meer begint met roken”, zegt kinderlongarts Noor Rikkers, die meedoet aan de campagne. “Met filmpjes op sociale media boort de industrie een nieuwe doelgroep aan: kinderen. Als kinderen gaan vapen, is de kans drie keer zo groot dat ze opstappen naar roken.”

De artsen willen dat de TikTokgebruikers filmpjes met hun vapes dus weer verwijderen. "En als dat lukt, zijn we snel weer van TikTok af. Dat beloven we."

Bekijk ook: Vapen cool? 'Het is superverslavend en kankerverwekkend'

02:09
KWF maakt zich zorgen om de populariteit van vapen onder jongeren. Het roken van die elektronische sigaretten is zeker geen 'gezonde variant op roken'. De tabaksindustrie zet zelfs influencers in om vapen te promoten onder jongeren. Daar weet tiktokker Ja