Ga naar de inhoud
Van peuken tot poepzakjes

50.000 vrijwilligers ruimen zwerfafval op: iedereen een vuilniszak vol

Beeld © ANP

Mede dankzij het mooie weer is vandaag tijdens de 21ste editie van de Landelijke Opschoondag een heleboel zwerfafval opgeruimd. Op duizenden plekken in het land gingen vrijwilligers gewapend met een vuilniszak en een afvalgrijper de natuur in.

Op het laatste moment meldden nog flink wat deelnemers zich aan. Ingrid Goethart, directeur van organisator Nederland Schoon, vermoedt dat dit met het zonnetje te maken heeft. "Het was fantastisch weer vandaag, dan is de drempel om mee te doen een stuk lager." 

Bewustwording 

Goethart is 'heel trots' dat er wordt opgeschoond, maar hoopt vooral dat de actiedag laat zien dat zwerfafval in Nederland nog altijd een groot probleem is. "Mensen moeten zich bewust worden van de rotzooi die wordt achtergelaten in de natuur."

De vrijwilligers vonden vooral blikjes en sigarettenpeuken. Ook werden veel poepzakjes voor honden aangetroffen. Dat de coronacrisis op zijn einde is, werd ook duidelijk tijdens de actie: er zijn beduidend minder rondslingerende mondkapjes gevonden dan in eerdere jaren. 

Supers
Lees ook:
Supers stoppen met plastic en papieren zakjes groenten en fruit

Hoeveel kilo afval tijdens de Landelijke Opschoondag precies is opgehaald, weet Goethart niet. Sinds dit jaar wordt dit niet meer geregistreerd, omdat de organisatie van veel deelnemers hoorde dat ze het lastig vonden om door te geven hoeveel afval ze hadden opgehaald. "We schatten dat iedereen ongeveer een vuilniszak vol afval verzamelt." 

Tijdens het joggen 

Afval oprapen in de natuur wordt steeds normaler, merkt de directeur. "Vroeger waren het mensen met een taakstraf die aan het opruimen waren. Nu zie je mensen die tijdens een rondje joggen of suppen ook zwerfafval oppikken." Zelf krijgt ze, in plaats van gefronste wenkbrauwen, ook steeds vaker een compliment wanneer ze in het bos met een vuilniszak loopt. 

Langs de oevers van de Maas en haar zijrivieren werd vandaag ook naar zwerfafval gezocht, een opruimactie die georganiseerd werd door Maas Cleanup. Zo'n tienduizend vrijwilligers visten daar 200.000 kilo afval uit het water. 

Bekijk ook: Statiegeldflesje vaak weggegooid: deze gemeente heeft daar iets op bedacht

00:55
Speciale ringen om prullenbakken heen waar je plastic statiegeldflesjes in kwijt kunt. De gemeente Dalfsen in Overijssel wil hiermee voorkomen dat deze flesjes bij het restafval gegooid blijven worden. Een ‘schone’ manier van geld verdienen. En dat lijkt