Ga naar de inhoud
Livestream

Tientallen uitvaarten te zien op YouTube: 'Dit wisten wij echt niet'

Beeld © ANP

Sinds coronatijd is het de normaalste zaak van de wereld om een uitvaart te livestreamen, maar met die video's wordt vervolgens niet altijd zorgvuldig omgegaan. Tientallen uitvaarten van Twentenaren zijn van begin tot eind op YouTube te bekijken.

De Twentse krant Tubantia sprak Twentenaren die erachter kwamen dat de uitvaart van hun dierbare openbaar op YouTube staat. Sommigen wisten überhaupt niet dat de dienst gefilmd was. "Ik ben flabbergasted. Dit wisten wij als familie echt niet", zegt een nabestaande tegen de krant. "Ik ben verbaasd dat hier opnames van zijn en dat iedereen ze kan bekijken." 

Inlogcode 

Sinds de coronaperiode zijn livestreams in de kerk niet meer weg te denken. Kerken streamen de zondagsdienst via kerkomroep.nl en ook steeds meer nabestaanden kiezen voor een livestream bij een uitvaart. Normaal gesproken krijgen mensen die de dienst willen bekijken een inlogcode, maar nu blijkt dat niet alle kerken hier zorgvuldig mee omgaan en de video's openbaar op YouTube zetten. 

Ingeborg:
Lees ook:
Ingeborg: 'Ik ken totaal geen angst voor de dood'

Hoewel niet alle nabestaanden er problemen mee hebben dat de uitvaart van hun dierbare online staat, zijn ze wel verbaasd dat ze hierover niet op de hoogte zijn gebracht. De koster van de gereformeerde kerk in Wierden liet aan de Tubantia weten hier voortaan strenger op toe te zien en verwijderde de desbetreffende video's. "Dit kan natuurlijk niet, daar moeten we zo snel mogelijk wat mee." 

Bekijk ook: Dit is de nieuwe grafkelder van de Oranjes

02:29
Al eeuwenlang zijn de grafkelders van de Koninklijke familie in Delft gesloten voor publiek. Maar nu is er een nieuw gedeelte bijgebouwd, waar we vorig jaar wel een kijkje mochten nemen.