Ga naar de inhoud
Zaak-Stormy Daniels

Trump verwacht dinsdag arrestatie, roept aanhang op tot protest

Beeld © ANP

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump verwacht dat hij dinsdag wordt gearresteerd en roept zijn aanhangers op om te protesteren. Trump zegt niet om welke aanklacht het gaat, maar het draait vermoedelijk om een onderzoek over het zwijggeld dat in 2016 betaald is aan pornoster Stormy Daniels.

Die betaling werd een paar weken voor de presidentsverkiezingen van 2016 gedaan, naar verluidt om te voorkomen dat Daniels - wier echte naam Stephanie Clifford is - uit de school zou klappen over een affaire die ze jaren eerder met Trump zou hebben gehad. Trump zelf ontkent dit.

De oud-president schrijft over de vermeende arrestatie op zijn eigen socialmediaplatform Truth Social en roept zijn aanhang op om in actie te komen. "Demonstreer, neem onze natie terug", schrijft hij. 

Niet bevestigd

Zijn post is niet bevestigd door de openbaar aanklager, maar volgens Amerika-correspondent Erik Mouthaan is de voorbereiding van de rechtszaak in New York wel bijna afgerond. "De afgelopen week is Daniels zelf nog in New York geweest om te praten. Ook Trumps oud-advocaat Michael Cohen is langs geweest. Dat duidt erop dat de aanklager Trump in staat van beschuldiging wil stellen."

Een woordvoeder van Trump lijkt de woorden van de oud-president af te willen zwakken. Hij zegt tegen ABC News dat ze geen bericht hebben gehad dat de officier van justitie 'zijn heksenjacht naar een hoger niveau wil tillen'. 

Pence
Lees ook:
Pence haalt uit naar Trump: 'Roekeloze woorden brachten familie in gevaar'

Maar waar wordt Trump precies van beschuldigd? Cohen betaalde destijds 130.000 dollar aan Daniels en regelde dat naar eigen zeggen in opdracht van Trump. Mouthaan: "Juridisch experts zeggen dat als dat bewezen wordt, Trump vervolgd kan worden voor het overtreden van de verkiezingsregels. Het is verboden om iemand om te kopen om de campagne te beïnvloeden."

Historisch moment 

"Er is nog nooit een oud-president door het openbaar ministerie voor het gerecht gesleept", zegt Mouthaan. "Het zou een historisch moment zijn." Toch is het absoluut nog niet zeker dat de oud-president vervolgd zal worden. "Ik moet het nog zien. Je moet het wel allemaal kunnen bewijzen en dat wordt lastig, tenzij ze iets achter de hand hebben. Trump gebruikte tot voor kort geen mail, sms en WhatsApp. Er is dus geen papieren spoor dat naar hem kan leiden in deze zaak."

Mocht Trump in deze zaak niet veroordeeld worden, dan zijn er nog een aantal andere kwesties waarvoor hij vervolgd kan worden. In deze video legt Mouthaan uit wat de oud-president allemaal boven het hoofd hangt:

Bekijk ook: Deze vier onderzoeken lopen naar Trump

02:21
De huiszoeking in Trump's villa in Florida leidt tot nieuwe aandacht voor de verschillende zaken die tegen de oud-president lopen. Of het nou gaat om de Capitoolbestorming, of leugens over de verkiezingen, Trump wordt onderzocht.

Stemmen vinden 

Volgens Mouthaan heeft de zaak in Georgia, waarin hij de hoogste verkiezingschef van de staat onder druk zette om 'gewoon 11.780 stemmen te vinden', de grootste kans van slagen. "Daar zij geluidsopnames van. Vier weken geleden zei de aanklager dat een beslissing over vervolging aanstaande is. Dat was vier weken geleden."

Als Trump in een van deze zaken vervolgd wordt, dan moet dit volgens Mouthaan dit jaar gebeuren. "Trump kon eerder niet vervolgd worden omdat hij nog president was, maar volgend jaar is hij weer presidentskandidaat. Dan wordt het ook weer moeilijker."

Eerste
Lees ook:
Eerste uitdager van Trump meldt zich: 'Haley wil partij andere kant opduwen'