Ga naar de inhoud
Gedwongen onveilige seks

Vandaag voor het eerst uitspraak over stiekem afdoen condoom

Een condoom, ter illustratie. Beeld © ANP / Robin Utrecht

De rechtbank in Dordrecht doet vandaag uitspraak in de eerste twee strafzaken die in Nederland worden gevoerd over het stiekem verwijderen van een condoom tijdens de seks. Nooit eerder zijn in Nederland mannen voor 'condoombedrog' veroordeeld.

De zaken gaan over het zogeheten stealthing, waarbij mannen een condoom afdoen zonder toestemming en medeweten van hun bedpartners. De officier van justitie oordeelde tijdens de inhoudelijke behandeling van beide strafzaken dat dit gaat om een vorm van gedwongen, onveilige seks. 

Vandaag wordt duidelijk of de rechtbank ook oordeelt of hier sprake is van verkrachting. Eerder eiste het OM celstraffen en vandaag volgt hierover uitspraak.

Verkrachting of dwang

Stealthing is geen apart delict in het wetboek van strafrecht, wat betekent dat hier geen duidelijke straf aan verbonden zit. Mocht in de zaken niet bewezen worden dat er sprake was van verkrachting, dan vraagt het OM de verdachten te veroordelen voor dwang, omdat ze het slachtoffer zouden hebben gedwongen 'te dulden onbeschermde seks met hem te hebben'.

De officier: "Het is aan de rechtbank of hier sprake is van verkrachting of dwang of geen van beide."

Twee
Lees ook:
Twee mannen voor rechter om stiekem afdoen condoom: verkrachting of niet?

In de eerste zaak staat de 28-jarige Khaldoun K. uit Rotterdam terecht. Tijdens een date in de zomer van 2021 met een vrouw spraken ze af dat hij een condoom zou gebruiken.

Toen ze lepeltje-lepeltje lagen zou hij het voorbehoedmiddel ongemerkt hebben afgedaan. De verdachte, die niet bij de strafzaak aanwezig was, ontkent dit. Tegen hem is een celstraf van twaalf maanden geëist, waarvan vier voorwaardelijk.

Condoom 'vergeten'

In de tweede zaak is de 26-jarige Rotterdammer Ruben R. verdachte. Hij bleek het tweede condoom, waar hij op eigen initiatief om had gevraagd voor de anale seks, na het voorspel te zijn 'vergeten'.

Hij zou namelijk erg onder de indruk zijn geraakt van de seksspeeltjes van zijn bedpartner. Hij hoorde een celstraf van een jaar tegen zich eisen, waarvan de helft voorwaardelijk.

De advocaten van beide verdachten hebben gepleit voor vrijspraak.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe wet Spanje: uitdrukkelijk instemming nodig voor seks