De zorgen voor mbo- en hbo-studenten die geraakt worden door de ov-stakingen lopen op. Deze studenten komen door de aanhoudende stakingen namelijk steeds verder in de knel, omdat ze niet naar school kunnen om daar hun praktijkgerichte lessen te volgen.
Dit schrijft NRC. De praktisch ingerichte lessen van het beroepsonderwijs kunnen immers lang niet altijd online worden gegeven, zoals dat wel kan bij de lessen op de universiteit.
Zowel woordvoerders en directeuren van onderwijsinstellingen als reizigersorganisatie Rover geven aan dat de absentiecijfers van studenten blijven groeien als gevolg van de aanhoudende stakingen.
Gevolgen grootst in noorden en oosten
Veel studenten zouden aangeven liever op school te zijn dan thuis, zo schrijft de krant, maar door de stakingen kunnen de studenten simpelweg niet naar school komen. Daarnaast wonen studenten in landelijke provincies als Drenthe vaak ver van de opleidingslocatie af.
Op het Drenthe College is duidelijk te zien wat de impact is van de stakingen. In de groep van leraar Tymen Kuperus (55) kunnen 20 van de 24 studenten niet naar hun opleiding komen, wanneer het streekvervoer staakt.
Woordvoerders van de MBO Raad en Vereniging Hogescholen laten weten dat de impact van de stakingen op het beroepsonderwijs per regio sterk verschilt. De Vereniging Hogescholen voegt daaraan toe dat de gevolgen het grootst lijken voor scholen in het noorden en oosten van het land.

Dit komt waarschijnlijk doordat hier naast de landelijke stakingsdagen, ook nog wordt gestaakt door een kleinere bond. Zo staakten afgelopen week de buschauffeurs van de landelijke staking van het FNV en CNV op woensdag en vrijdag en reden de machinisten van de kleinere bond VVMC op donderdag niet.
Impact op kansenongelijkheid
Op het Drenthe College in Emmen moet ongeveer de helft van de studenten van buiten de stad komen, vertelt regiodirecteur Mike Roozeboom (37) aan NRC. Veel van hen komen met de auto van hun vader of moeder.
Maar wie rijbewijs- of autoloos is en geen lift kan regelen, heeft op een stakingsdag als deze een probleem. "Dat maakt ook dat de stakingen meer impact hebben op studenten die het financieel moeilijk hebben”, stelt Roozeboom. "Terwijl we als school juist een belangrijke rol hebben om de kansengelijkheid te vergroten."
Geen aansluiting vervolgopleiding
Ook andere scholen en instellingen geven aan zich in dit beeld te herkennen. Directeur Roozeboom laat weten voor iedere student een passende oplossing te zoeken.

"Maar de rek is eruit. Er komen nog tien stakingsdagen aan. We zijn flexibel met examinering, maar voor sommige studenten kan het betekenen dat ze aansluiting met een vervolgopleiding missen."
Deal niet in zicht
Op dit moment lijken de vakbonden nog steeds geen overeenkomst gesloten te hebben met de vervoersbedrijven. Gisteren gingen de partijen met elkaar in gesprek, op initiatief van reizigersorganisatie Rover. Maar vooralsnog lijkt er geen concrete oplossing uit het overleg gekomen te zijn.
