Ga naar de inhoud
Erkenning voor zorg van gezin

Spaanse man moet ex 204.000 euro betalen voor huishoudelijk werk

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

Een Spaanse man moet van de rechtbank in Malaga zijn ex-partner 204.000 euro betalen als vergoeding voor 'onbetaald huishoudelijk werk' in de 25 jaar dat ze getrouwd waren. Dat bedrag moet het jarenlang schoonmaken en zorg voor de kinderen compenseren.

Het stel was niet in gemeenschap van goederen getrouwd, waardoor de vrouw, Ivana Moral (48), niks overhield bij de scheiding. De man is eigenaar van verschillende sportscholen en heeft diverse dure auto’s en onroerend goed in bezit.

Erkenning voor huishoudelijk werk

Terwijl de man aan zijn carrière werkte, bleef zijn ex-vrouw thuis om voor hun twee dochters te zorgen en om het huishouden te doen. Ze spande na hun scheiding een rechtszaak aan om naar eigen zeggen erkenning te krijgen voor het huishoudelijk werk dat ze tijdens hun huwelijk had gedaan.

In het Spaanse wetboek is vastgesteld dat echtgenoten evenveel moeten bijdragen aan de lasten van een huwelijk. De werkzaamheden in een woning worden gezien als bijdrage aan de lasten en kunnen recht geven op het krijgen van een schadevergoeding tijdens een scheiding, oordeelde de rechter.

Spanje:
Lees ook:
Spanje: gedeelde voogdij voor huisdieren bij scheiding baasjes

De advocaat van Moral zegt dat haar cliënt haar leven gewijd heeft aan de zorg voor de kinderen, terwijl haar ex-partner tijd had om te werken aan zijn carrière en rijk te worden. "Het is belangrijk dat vrouwen erkenning krijgen voor de tijd die ze aan hun gezin besteden."

Moral hoopt dat de uitspraak ook andere vrouwen inspireert in een soortgelijke situatie. "Ik steunde mijn man in zijn werk en focuste op mijn rol als moeder. Maar dat leverde me financieel niets op, alles stond op zijn naam."