HelloFresh gebruikt niet langer kokosmelk uit Thailand in de maaltijdboxen. Het bedrijf stopt met de verkoop van deze producten na een campagne van dierenrechtenorganisatie PETA, waaruit blijkt dat apen onder barre omstandigheden worden gedwongen tot het oogsten van kokosnoten.
In beelden die PETA opnam op kokosnootplantages in verschillende Thaise provincies is te zien hoe de apen vastgeketend in bomen moeten klimmen om er kokosnoten uit te halen. Volgens de dierenrechtenorganisatie worden de dieren uit de natuur geroofd of gefokt om hun leven door te brengen als 'kokosnootplukkende machines'. Apen die worden opgeleid, dragen metalen halsbanden en worden geïntimideerd en mishandeld om hen te leren gehoorzamen.
Geen actie
Toen HelloFresh in november vorig jaar geconfronteerd werd met de beelden, ondernam de Duitse maaltijdboxgigant geen actie. Ze zeiden van hun leveranciers een 'schriftelijke garantie' te hebben gekregen dat zij niet aan apenarbeid deden. Volgens PETA zijn deze garanties niets waard omdat Thaise bedrijven en zelfs de regering de misstanden verdoezelen.
PETA riep daarom hun aanhangers op om HelloFresh te helpen om van gedachten te veranderen door een mail te sturen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven: het bedrijf ontving bijna honderdduizend berichten.
HelloFresh heeft nu 'uit voorzorg' besloten om te stoppen met het inkopen van kokosmelk uit Thailand en zegt vanaf deze zomer op zoek te gaan naar nieuwe leveranciers. "We tolereren geen enkelere vorm van dierenmishandeling in onze toeleveringsketen", zegt het bedrijf in een reactie aan de Amerikaanse nieuwssite Axios. PETA is daar blij mee. "HelloFresh helpt PETA de Thaise kokosnootindustrie en de overheid weg te duwen van het gebruik en misbruik van apen", zegt de vice-president Jason Baker in een reactie in The Guardian.
Uit Sri Lanka
In de Nederlandse maaltijdboxen van HelloFresh zat ook voor de PETA-campagne al geen kokosmelk uit Thailand, meldt HLN. Volgens HelloFresh Benelux komt de kokosmelk die ze in Nederland verkopen uit Sri Lanka. PETA zegt dat er in dit land geen apen gebruikt worden voor de kokosmelkproductie.

De Thaise regering verwerpt de beweringen van PETA over wijdverbreid apenmisbruik. Zij zeggen dat de dieren nauwelijks nog worden ingezet om kokosnoten te oogsten en dat het werk tegenwoordig door mensen en machines wordt gedaan. Het Ministerie van Landbouw is begonnen met het uitgeven van certificaten aan aapvrije boerderijen om zo de zorgen over dierenmishandeling weg te nemen. In 2021 exporteerde Thailand volgens het ministerie 236.323 ton kokosmelk.
'Vooral voor lokale consumptie'
Vincent Nijman, professor antropologie aan de Oxford Brookes University, deed onderzoek naar het welzijn van makaken die kokosnoten oogsten in Thailand. Ook uit zijn research blijkt dat de Thaise apen in slechte omstandigheden leven. De professor vermoedt dat de boerderijen waar deze apenarbeid plaatsvindt waarschijnlijk vooral produceren voor de lokale markt en niet voor de export, zegt hij tegen The Guardian. Om hoeveel apen het gaat, is niet duidelijk. "Sommigen suggereren dat het om zo'n drieduizend makaken gaat."
'Let op etiket'
PETA roept op om (ingeblikte) kokosmelk uit Thailand te boycotten. "Uit het derde onderzoek van PETA Azië bleek dat de apenarbeid nog altijd verband houdt met de internationale export van kokosmelk", zegt een woordvoerder. "Het is onmogelijk om Thaise kokosmelkproducten te gebruiken zonder het risico te lopen medeplichtig te zijn aan dierenmishandeling."
De dierenrechtenorganisatie roept consumenten op om bij producten met kokosmelk goed naar het etiket te kijken en het niet te kopen wanneer het uit Thailand komt. Landen als Brazilië, Colombia, de Dominicaanse Republiek, India, de Filippijnen, Sri Lanka, de VS (Hawaï) en Vietnam produceren volgens PETA kokosnoten zonder apen te gebruiken.
