Ga naar de inhoud
Piek door wintersport

Meeste nieuwe corona-opnames in bijna een jaar tijd

Beeld © ANP

Er zijn sinds gisteren 210 nieuwe patiënten met corona opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds 31 maart vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 916 mensen die positief zijn getest op het virus. Dat zijn er negen meer dan gisteren werd gemeld. "De besmettingen zien we al een tijd stijgen. Dat vertaalt zich nu in hogere cijfers in het ziekenhuis", vertelt epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc in Nijmegen aan RTL Nieuws. 

Druk op verpleegafdelingen 

Het is vooral druk op de verpleegafdelingen. In ongeveer een maand tijd is het aantal coronapatiënten daar gestegen van zo'n 300 naar 864. Dit zou in de komende weken kunnen stijgen tot ruim boven de duizend, heeft het LCPS uitgerekend. Op de intensive cares is het aantal patiënten met covid in twee weken tijd gestegen van ongeveer twintig naar ruim vijftig.

Corona
Lees ook:
Corona door skivakantie: miljoenenclaim tegen Oostenrijkse overheid

Het aantal vastgestelde besmettingen stijgt niet meer, maar het aantal mensen dat vanwege de coronaklachten in een ziekenhuis komt te liggen, schiet omhoog. Het gaat met name om mensen van 70 jaar en ouder. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet vooral een piek in de gebieden waar onlangs carnaval is gevierd.

Hoogtepunt

De afgelopen week registreerde het RIVM 3825 positieve tests, zo'n 16 procent meer dan een week eerder. Om zicht op het virus te houden, meet het RIVM ook hoeveel virusdeeltjes in rioolwater zitten. Die aantallen stijgen nog steeds. Volgens het RIVM komt de nieuwe coronagolf vooral door een nieuwe virusversie die dominant is geworden. Die versie heet XBB.

Hoe lang de stijging doorgaat, is nog niet duidelijk, maar het RIVM verwacht 'dat deze golf zijn hoogtepunt nadert of misschien al bereikt heeft. Daarna zal dat waarschijnlijk ook gelden voor de ziekenhuisopnames'.

Minder ernstig 

Hoewel het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen het hoogste is sinds maart vorig jaar, laat een analyse van het RIVM opnieuw zien dat het coronavirus steeds minder ernstige gevolgen heeft. Bijna alle Nederlanders hebben afweer opgebouwd door vaccinaties, besmettingen of een combinatie van beide. Ook zijn de omikronvarianten minder ziekmakend dan eerdere varianten. 

Oproep
Lees ook:
Oproep om coronaregels niet te schrappen: 'Kwetsbare mensen de dupe'

Kwetsbaren 

Toch wil dat niet zeggen dat het virus voor iedereen ongevaarlijk is. "Er zijn groepen kwetsbare mensen die een verhoogd risico hebben om ernstig ziek te worden", zegt het RIVM. Volgens epidemioloog Tostmann is het dan ook belangrijk om verstandig om te blijven gaan met alles wat we nu na drie coronajaren weten. "Dus als je klachten bent of aan het hoesten bent en je gaat op bezoek bij iemand met een kwetsbare gezondheid, is het altijd goed om te blijven testen."

Bekijk ook: Mariska heeft al bijna 3 jaar post-covid

02:50
Mariska Hoos liep in het begin van de pandemie in 2020 corona op en lijdt sindsdien aan post-covid. Ze gaat er vanuit dat haar leven nooit meer wordt zoals het was.