Ga naar de inhoud
1,6 miljoen aan flessen wijn

Nederlandse wijndief steelt uit Spaans hotel en krijgt 4,5 jaar cel

Wijnflessen, ter illustratie. Beeld © ANP / Juliette Mohamed

Een Roemeens-Nederlandse man die in oktober 2021 in een Spaans hotel voor 1,6 miljoen euro aan flessen wijn stal, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4,5 jaar. De wijndiefstal uit het bekende hotel-restaurant El Atrio in de West-Spaanse stad Caceres haalde wereldwijd het nieuws.

De man pleegde de diefstal samen met zijn Mexicaanse vriendin, die vier jaar celstraf krijgt opgelegd. 

Celstraf en schadevergoeding

Na een zoektocht van negen maanden werden de twee verdachten vorige zomer in Kroatië opgepakt.

Een Spaanse rechter oordeelde gisteren dat het stel schuldig is aan de roof, die volgens de politie tot in detail was voorbereid, en legde hen naast de gevangenisstraffen ook een gezamenlijke schadevergoeding van ruim 750.000 euro op die aan het hotel betaald moet worden.

Toerist
Lees ook:
Toerist stuurt gestolen keramiek Pompeï terug: 'Rust een vloek op'

Het tweetal ging als volgt te werk: terwijl de vrouw de receptionist van het restaurant afleidde door om twee uur 's nachts een salade te bestellen, sloop de man de wijnkelder in met een sleutel die hij bij de inmiddels onbemande receptie had gestolen. 

De man had echter de verkeerde sleutel meegenomen, dus bestelde zijn handlanger ook nog een dessert voor na de salade, dat de receptionist vervolgens klaarmaakte. Dit gaf de man de mogelijkheid de goede sleutel te pakken en in de wijnkelder zijn buit op te halen. 

De dief nam uiteindelijk 45 wijnflessen mee. Eén van de flessen was een Chateau D'Yquem uit 1806, een bordeauxwijn met een geschatte waarde van 350.000 euro.

Flessen nooit gevonden

De dieven hadden El Atrio drie keer eerder bezocht en hadden zoals veel gasten een rondleiding door de wijnkelder gekregen. Vermoedelijk wisten ze daardoor welke flessen wijn ze het best konden meenemen. 

De arrestatie van het tweetal op de grens tussen Montenegro en Kroatië volgde op een internationale zoektocht waar de Nederlandse, Kroatische en Roemeense politie bij betrokken waren. De gestolen flessen wijn zijn nooit teruggevonden.

Deze
Lees ook:
Deze fles wijn moet 830.000 euro opleveren