Ga naar de inhoud
Dit gebeurt er met het geld

Teller Giro555 voor Oekraïne na een jaar op ruim 183 miljoen euro

De landelijke actiedag van Giro555 vorig jaar in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, ter illustratie. Beeld © ANP / Jeroen Jumelet

Een jaar na het begin van het conflict in Oekraïne heeft Giro 555 ruim 183 miljoen euro opgehaald voor het land. De actie loopt nog steeds en er doneren ook nog steeds mensen. Precies een jaar geleden, op 28 februari 2022, startte de inzameling, nadat de oorlog vier dagen eerder op 24 februari 2022 begon.

De actie loopt in principe nog een maand, tot 31 maart 2023. Of de actie dan definitief stopt is niet helemaal zeker, aangezien het einde al eens eerder is verlengd. 

Geld uit de pot

De hulporganisaties die hierbij aangesloten zijn, krijgen via een verdeelsleutel geld uit deze pot. Zij moeten ook verantwoording afleggen voor de besteding van dit geld.

Waar dat geld precies heengaat, volgt uit de eerste tussenrapportage van 'Samen in actie voor Oekraïne'. Deze inhoudelijke en financiële rapportage laat zien waar het eerste geld van de totale opbrengst tot nu toe aan besteed is. 

Meer dan de helft besteed

Uit dit rapport valt af te lezen dat Giro555 in de eerste negen maanden na de start van de landelijke actie 87,9 miljoen heeft uitgegeven. Dit is iets meer dan de helft van het totaalbedrag van 178,9 miljoen euro dat in november was opgehaald (inmiddels is het bedrag dus weer hoger). 

Vandaag
Lees ook:
Vandaag nationale actiedag Giro555: wat gebeurt er met mijn geld?

Ruim 35 miljoen ging naar levensonderhoud, zoals het uitdelen van cash, ruim 15 miljoen euro naar voedsel en 9,5 miljoen ging naar onderdak. Van dit geld kregen meer dan 2,8 miljoen mensen hulp. 

De hulp varieerde van tijdelijk onderdak, voedsel- en hygiënpakketten, schoon drinkwater, financiële bijdragen om onder meer in levensonderhoud te kunnen verzien en bood medische-, psychosociale- en traumazorg.

Strenge winter

Naast de acute noodhulp hielpen de organisaties de Oekraïners ook de strenge winter door te komen. Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling vertelt dat met name oude, kwetsbare mensen achterbleven die vaak niet meer in staat waren om te vluchten.

"Die mensen zaten maandenlang zonder verwarming, stromend water en licht. Ik ben bij verschillende ouderen thuis geweest en heb gezien dat de kachels die wij hen gaven dankbaar stonden te branden."

Bekijk ook: Robèrt bakt voor Oekraïne: 'Hele opbrengst naar Giro555'

01:15
Geel-blauw en zoet zijn ze, de gebakjes die Robèrt van 'Heel Holland Bakt' nu maakt ter ondersteuning van de actie voor Oekraïne. Het initiatief kwam oorspronkelijk uit België. Robèrt gaat er nu vol tegenaan. En de volledige opbrengst is voor Oekraïne.

"We deelden ook brandhout uit, en winterkleding, dekens en 'energiekits', met zaklampen, een powerbank, kaarsen en een klein kooktoestelletje."

Hoop in donkere dagen

Cordaid leverde daarnaast generatoren en powerbanks aan aan voedseldistributiepunten en vluchtelingenopvangcentra waardoor essentiële hulpactiviteiten konden blijven doorgaan.

Marco van der Graaf, directeur van World Vision zegt: "Tijdens mijn bezoek aan Oekraïne heb ik gezien hoe de hulp die we bieden mensen hoop biedt in de meest donkere dagen van hun leven. Voedselpakketten en financiële bijdragen voor het kopen van kleding of medicijnen zijn van enorme betekenis."

Samenstelling Giro555

Giro555 is een initiatief van elf samenwerkende hulporganisaties: het Rode Kruis, Cordaid, Oxfam Novib, Stichting Vluchteling, CARE Nederland, Kerk in Actie, Save the Children, Nederlandse Rode Kruis, Plan International, Terre des Hommes, World Vision en UNICEF.

Ook is er een aantal gasthulporganisaties betrokken bij de Oekraïne-actie, zoals Dokters van de Wereld en PAX.

Cijfers die het soort (nood)hulp laten zien:

  • 537.295 voedselpakketten uitgedeeld
  • 198.090 mensen kregen schoon drinkwater
  • 163.189 mensen kregen medische hulp
  • 105.615 huishouden kregen geld of cashvouchers
  • 340.013 hygiënepakketten uitgedeeld
  • 146.227 mensen kregen psychoscoiale zorg
  • 83 kindvriendelijke ruimtes ingericht
  • 157.355 huishoudens kregen tijdelijk onderdak
Zijn
Lees ook:
Zijn we guller bij een natuurramp dan bij een oorlog?