Ga naar de inhoud
Sinds vorige week maandag

Nederlands reddingsteam redt vier mensen, negen dagen na aardbeving

Beeld ter illustratie.

Het Nederlands reddingsteam RHWW heeft gisteravond in de Turkse stad Antakya in de regio Hatay drie mannen en een kind levend onder het puin vandaan gehaald. Het zou gaan om een vader en zijn zoon en twee mannen.

Volgens RHWW zouden de vier slachtoffers sinds de aardbevingen vorige week maandag onder het puin hebben gelegen. Er zijn nog meer mensen onder het puin vandaan gehaald, maar RHWW kan nog niet bevestigen of ze in leven zijn.

Het reddingsteam met 28 hulpverleners en negen honden werkt dag en nacht door in shifts van zes uur. Volgens een woordvoerder van RHWW werd er gisteravond druk gezocht, maar verloopt de zoekactie vandaag relatief rustig. "Het gebied is immens groot. We zijn afhankelijk van meldingen die binnenkomen van mensen die iets gezien of gehoord hebben."

Samenwerking met Turkse reddingsteam

Maandagavond heeft hetzelfde reddingsteam in dezelfde regio al een 13-jarige meisje levend onder het puin vandaan gehaald na een aanwijzing van de honden. Een lokale bergersploeg, waar het RHWW nauw samen mee werkt, had het meisje gered. Volgens RHWW zijn de reddingen te danken aan de "supersamenwerking" met het Turkse reddingsteam.

Omstandigheden onbekend

John van Norden, de coördinator van RHWW, vertelt aan RTL Nieuws dat ze na een melding met honden naar de desbetreffende plek gingen. Er is nog niks bekend over hoe de overlevenden er aan toe zijn. "Wij weten nog niet in welke omstandigheden ze gevonden zijn. De reddingsoperatie duurde zes uur. We wisselen steeds af, zodat er 24 uur per dag mensen bezig zijn."

Van Norden zegt dat de vader en zoon gisteravond zijn gevonden. Daarna werden de andere twee mannen gered. Wat de nationaliteiten van de personen in kwestie zijn, is nog niet bekend.

De komende dagen wordt nog gezocht naar overlevenden op basis van meldingen. Het is de bedoeling dat het reddingsteam dit weekend weer terugkeert naar Nederland. 

40.000 doden

Ruim een week na de aardbeving in het Turks-Syrisch grensgebied is het dodental opgelopen tot meer dan 40.000. Dat meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu.

In Turkije staat de teller inmiddels op 35.418 doden, zei president Erdogan in zijn laatste update. In Syrië worden nu zo'n 5900 doden gemeld.