Ga naar de inhoud
Opvolger Schreuder

Sarina Wiegman coach van Ajax? 'Het zou voor haar geen stap vooruit zijn'

Sarina Wiegman behaalde als bondscoach groot succes met het Britse team. Beeld © ANP

Sinds trainer Alfred Schreuder vorige week de laan uit werd gestuurd bij Ajax wordt volop gespeculeerd over zijn opvolging. Een van de namen die af en toe wordt geopperd is die van Sarina Wiegman, de huidige bondscoach van het Engelse vrouwenteam. "Maar waarom zou een stap naar het mannenvoetbal per definitie een stap vooruit zijn? Ze zit al aan de absolute top."

De kans lijkt niet erg groot, maar mocht Wiegman inderdaad coach van de Amsterdammers worden, dan zou dat een unicum zijn. Want hoewel er in het vrouwenvoetbal genoeg mannelijke coaches te vinden zijn, is dat andersom een heel ander verhaal. 

Weinig vrouwelijke coaches

In de hele wereld zijn maar een paar voorbeelden te vinden van vrouwen die een mannenploeg coachen. Zo wordt de Noorse betaaldvoetbalclub Sotra, die uitkomt op het derde niveau in Noorwegen, gecoacht door Renate Blindheim.

Blindheim speelde zelf in de nationale jeugdteams van Noorwegen, maar moest op zeventienjarige leeftijd een streep door haar eigen voetbalcarrière zetten wegens aanhoudende blessures. Daarna stortte ze zich met succes op het trainersvak.

Ajax
Lees ook:
Ajax ontslaat trainer Schreuder na lange reeks zonder overwinning

Het bekendste voorbeeld van een vrouw als coach in het mannenvoetbal is echter Corinne Diacre, de huidige bondscoach van het Franse nationale vrouwenelftal. Diacre, die zelf 121 wedstrijden voor de nationale ploeg van Frankrijk speelde, was tussen 2014 en 2017 coach van Clermont Foot.

Clermont Foot, dat tegenwoordig op het hoogste niveau in Frankrijk speelt, kwam in de jaren onder Diacre uit in de Ligue 2, het tweede niveau. In 2015 werd Diacre door de Franse voetbalbond uitgeroepen tot de beste trainer van die competitie. Ze verliet de club om bondscoach van de Franse vrouwen te worden. 

Indrukwekkend CV

Van alle kandidaten voor het trainerschap van Ajax heeft Wiegman misschien wel het beste cv. Met zowel het Nederlands als het Engels vrouwenteam werd ze Europees kampioen. Als coach van Nederland werd ze in 2019 bovendien tweede op het WK. 

Ook het mannenvoetbal is Wiegman niet helemaal vreemd. In 2016 was ze een seizoen assistent-trainer bij de mannen van Jong-Sparta. 

Vergrootglas

Voetbalanalist en oud-speelster Leonne Stentler heeft er geen twijfels of Wiegman een goede coach voor Ajax zou zijn. "Als je kijkt naar haar kwaliteiten, en wat ze heeft bereikt, denk ik dat ze het zeker in zich heeft om een topteam in het mannenvoetbal te coachen", zegt Stentler. 

De oud-speelster van onder meer Ajax en het Nederlands elftal zou Wiegman de stap echter afraden. "Ik zou het haar niet aan willen doen om in deze periode als eerste vrouw bij een mannenclub te gaan zitten waar de hele organisatie zo'n puinhoop is", aldus Stentler, wijzend op de onrust in het bestuur van Ajax, waar onder meer directeur Van der Sar en het duo Huntelaar en Hamstra onder vuur liggen.

Sarina
Lees ook:
Sarina Wiegman uitgeroepen tot Sportpersoonlijkheid van 2022

"Als je als eerste vrouw een mannenteam gaat trainen, weet je dat er een enorm vergrootglas op je ligt", zegt Stentler. "Als je dat doet moet je het doen bij een club waar alles op orde is, met een technisch directeur die achter je staat en blijft staan. Daar ben je bij Ajax niet zeker van."

Absolute top

Volgens de ex-international is het feit dat er weinig vrouwelijke coaches in het mannenvoetbal te vinden zijn eenvoudig verklaarbaar: er zijn simpelweg weinig vrouwelijke trainers. "De KNVB heeft heel lang niet geïnvesteerd in het opleiden van vrouwen tot trainer", zegt ze. 

Er zijn in Nederland maar vijf vrouwen met het UEFA Pro-diploma, dat nodig is om coach in het betaald voetbal te worden. Sarina Wiegman is één van hen. 

Overigens is het nog maar de vraag of Wiegman überhaupt trainer van de mannen van Ajax zou willen worden. "Het is grappig dat iedereen er vanuit gaat dat dat voor Sarina een stap omhoog zou zijn", merkt Stentler op. "Maar waarom zou een stap naar het mannenvoetbal per definitie een stap vooruit zijn? Ze zit al aan de absolute top."

Verschrikkelijk conservatief

Ook Henk Spaan, journalist en mede-oprichter van voetbaltijdschrift Hard Gras, twijfelt niet aan de capaciteiten van Wiegman. "Zij heeft hele grote successen geboekt in het vrouwenvoetbal. Om zomaar met twee landen Europees kampioen te worden is heel erg goed." 

Sarina
Lees ook:
Sarina Wiegman uitgeroepen tot beste vrouwelijke coach van het jaar

Net als Stetler betwijfelt Spaan echter of Wiegman wel op een overstap naar Ajax zou zitten wachten. "Ze gaat echt niet zomaar als coach werken in de Eredivisie", denkt Spaan. "Het is maar zeer de vraag of coach van Ajax worden voor haar zo'n geweldige positieverbetering is." 

Volgens Spaan is het gebrek aan vrouwelijke coaches voor een belangrijk deel te wijten aan het conservatisme in de voetballerij. "De Nederlandse voetbalwereld is verschrikkelijk conservatief, en beweegt zich op een intellectueel zeer laag niveau", zegt de journalist. 

Hij merkt daarbij op dat het in andere sporten niet veel anders is: "Ik heb in het basketbal in Amerika ook nog nooit een vrouwelijke coach gezien. De sportwereld is op z’n zachtst gezegd niet bepaald progressief te noemen." 

In Engeland, waar Wiegman nu nog bondscoach is, zijn de fans in ieder geval dol op haar: 

Britten ook voor finale al dol op Wiegman: 'Ruud Gullit van het vrouwenvoetbal'

01:23
Vorig jaar werd Wiegman met Engeland Europees kampioen.