Ga naar de inhoud
Overleg in Den Haag

Rutte en Macron 'vergaand eens' over beperken asielinstroom

Beeld © ANP

Nederland en Frankrijk zijn het eens over de aanpak van migratie en het beperken van de asielinstroom. Dat maakten premier Mark Rutte en de Franse president Emmanuel Macron duidelijk na overleg in Den Haag.

Beide leiders spraken elkaar in aanloop naar de Europese top van 9 en 10 februari. Na afloop van het officiële gedeelte ging Rutte met Macron eten in een Indonesisch restaurant in Den Haag.

Hoe migratie te beperken? 

Rutte is in Europa al steun aan het zoeken voor zijn wens om de migratie aan te pakken. De visumpolitiek moet worden aangepakt, asielzoekers moeten blijven in het land waar ze als eerste arriveren (het Dublinsysteem), de Europese grensbewaking moet beter en landen moeten uitgeprocedeerde asielzoekers sneller terugnemen.

Rutte
Lees meer:
Rutte wil migratie beperken met betere grenscontroles en snellere terugkeer

"We zijn het daar vergaand over eens", zei premier Rutte op een gezamenlijke persconferentie. Volgens Macron moet de Europese Unie voorkomen dat het asielsysteem wordt misbruikt. "We moeten het systeem verbeteren als we het willen behouden", zei hij.

"Alle punten die Rutte en Macron vandaag noemen, zijn al heel vaak genoemd", zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "De top eind volgende week zag ongetwijfeld een lijstje met mooie voornemens opleveren. Maar door afspraken opnieuw af te spreken, bereik je nog geen lagere instroom. Dat zal toch echt afhangen van de uitvoering - en die mislukt al jaren." 

Economisch beleid

Op economisch gebied liggen de meningen wat verder uit elkaar. Frankrijk wil een EU-fonds als tegenhanger van de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA), maakte Parijs eerder duidelijk. Macron sprak over 380 miljard euro. Volgens Rutte is er al heel veel geld beschikbaar in Europese potjes. Daar moet eerst naar gekeken worden, zei hij.

Zowel Macron als Rutte zei dat de EU dezelfde vrijstellingen van de VS moet krijgen als Mexico en Canada.

Bron: RTL Nieuws / ANP