Ga naar de inhoud
Wachten op Duitsland

Nederland bereid tot leveren meer tanks en F-16's aan Oekraïne

NAVO-baas Stoltenberg, Hoekstra en Ollongren in november 2022, ter illustratie. Beeld © ANP / Sem van der Wal

Nederland draagt net als andere westerse landen bij aan het leveren van zwaardere wapens en voertuigen aan Oekraïne. Het kabinet heeft aangegeven bereid te zijn te betalen voor moderne Leopard 2-tanks die andere landen naar Oekraïne sturen.

Ook maakte minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken gisteren in een debat bekend dat het kabinet zal kijken naar het leveren van F-16 gevechtsvliegtuigen als de regering in Kiev daar om vraagt. Hoekstra liet weten met een 'open blik' naar zo'n verzoek te kijken. 

Geen taboes

Nederland droeg al eerder al bij aan tientallen oude Sovjet-tanks die Tsjechië aan Oekraïne heeft geleverd. "Dat is zeker iets wat we bereid zijn te doen", zegt defensieminister Kajsa Ollongren tegen persbureau Bloomberg in het Zwitserse Davos.

Daarnaast liet Hoekstra weten dat er 'geen taboes' zijn voor het leveren van spullen van regulier materieel. Er wordt gevreesd dat Rusland de komende maanden weer een groot offensief begint.

Gaat
Lees ook:
Gaat Duitsland dan toch overstag? Vijf vragen over wel/niet sturen zware tanks

Leopard 2-tanks

Volgens Ollongren moet de levering van tanks wel in coalitieverband binnen Europa of de NAVO plaatsvinden. Nederland heeft zelf geen Leopard 2-tanks, maar 'huurt' er achttien van Duitsland. 

Het leveren van Leopard 2-tanks ligt echter nog gevoelig, omdat Duitsland hierin het doorslaggevende akkoord moet geven. Duitsland heeft de tanks namelijk gemaakt, en moet toestemming geven aan andere landen (zoals Polen en Finland) om de voertuigen aan Oekraïne te leveren. 

Steeds
Lees ook:
Steeds meer zware wapens naar Oekraïne: 'Rusland nog niet aan eind van zijn krachten'

Topoverleg Ramstein

"We wachten op het standpunt van Duitsland hierin, maar ik ben voorstander van het proberen te vinden van een oplossing en het sturen van tanks naar Oekraïne", aldus Ollongren tegen Bloomberg.

De verwachting is dat Duitsland vandaag tijdens het topoverleg op vliegbasis Ramstein in Duitsland een knoop doorhakt over het sturen van de Leopard 2-tanks. Defensieleiders uit ongeveer vijftig landen komen hier vandaag bijeen om de militaire steun aan Kiev te bespreken. Ze zullen zich buigen over het verzoek uit Kiev om tanks en zwaardere wapens te leveren.