Ga naar de inhoud
Kritiek op functioneren

Duitse minister van Defensie treedt af na reeks blunders

De afgetreden defensieminister Christine Lambrecht Beeld © dpa Picture-Alliance

Na een reeks van blunders en controverses zet de Duitse Christine Lambrecht vandaag een punt achter haar loopbaan als defensieminister. Kritiek op haar functioneren klonk al vanaf haar aantreden, vooral omdat Lambrecht te laat en te naïef zou hebben gereageerd op de Russische oorlogsdreiging. In populariteitslijstjes bungelde ze onderaan.

In een reactie laat Christine Lambrecht weten dat de 'maandenlange focus van de media over haar persoon' het debat over het functioneren van de Duitse defensie te veel in de weg staat.

Kritiek klonk er onder meer op het besluit van Lambrecht om vlak voor de oorlog in Oekraïne enkel 5000 helmen aan Kiev te leveren, terwijl er toen al een duidelijk verzoek klonk om wapens te sturen. Eind februari beloofde bondskanselier Scholz een ommezwaai (Zeitenwende, Duits woord van het jaar 2022) voor de Duitse defensie, maar onder leiding van Lambrecht blijven beloofde investeringen nog altijd uit.

Ook sprak ze Scholz geregeld tegen en kende ze na een half jaar nog steeds niet de militaire rangen. 

Nieuwsjaarsboodschap

De druppel lijkt haar nieuwjaarsboodschap. Terwijl op de achtergrond het vuurwerk losbarstte, vertelde Lambrecht dankbaar te zijn dat de oorlog haar veel 'bijzondere indrukken heeft opgeleverd' en 'veel ontmoetingen met interessante mensen'. Sindsdien leek haar positie onhoudbaar, omdat ook eigen partijgenoten daarop kritiek uitten.

De video is nog altijd te zien op haar persoonlijke pagina:

Duitsland onder druk

Bondskanselier Scholz moet nu voor vrijdag een opvolger zien te vinden. Dan moeten westerse landen knopen doorhakken op de defensiebasis Ramstein in Duitsland. De vraag is vooral of meer landen tanks aan Oekraïne gaan leveren. Vooral Duitsland staat onder druk om die toe te zeggen, als fabrikant van de moderne Leopard 2.

Groot-Brittannië
Lees ook:
Groot-Brittannië gaat zware tanks leveren aan Oekraïne

De Britse regering zette afgelopen zaterdag als eerste de stap: het land levert Oekraïne de komende tijd veertien Challenger-2 tanks, naast nog eens dertig extra houwitsers. De komende dagen krijgen Oekraïense soldaten de nodige training om de Britse tanks aan het front te kunnen inzetten tegen Rusland.

Bekijk ook: Binnen 48 uur inzetbaar: zo brengt Amerika wapens naar Oekraïne

01:34
De successen van het Oekraïense leger komen voor een groot deel door een onophoudelijke stroom van wapens die naar het land gaan. Vanuit Europa, maar vooral vanuit de Verenigde Staten. En dat is in Amerika een geoliede operatie.