Ga naar de inhoud
Wie volgt?

Groot-Brittannië gaat zware tanks leveren aan Oekraïne

De Challenger-2 gevechtstank geldt als de belangrijkste Britse tank. Dit is is vorig jaar tijdens een parade. Beeld © Getty Images

De Oekraïense president Zelenski heeft er lang om moeten smeken, maar nu krijgt hij eindelijk wat hij wil: moderne westerse tanks, om op het slagveld de Russen aan te vallen. De Britten beloven vandaag een aantal van hun beste tanks aan Oekraïne te leveren. De hoop bij de Oekraïners is dat andere Europese landen nu volgen.

Oekraïne krijgt van de Britten Challenger-2's, de belangrijkste gevechtstank die ze hebben. Hoeveel is niet bekendgemaakt, maar Britse media houden het op twaalf. Vier zouden al meteen naar Oekraïne gaan, de overige acht op korte termijn.

De toezegging van de Britten komt na een telefoongesprek tussen Zelenski en de Britse premier Rishi Sunak. Downing Street 10 zegt in een verklaring dat het Verenigd Koninkrijk de 'steun aan Oekraïne wil intensiveren met het sturen van Challenger-tanks en artilleriesystemen' zodat 'Oekraïne in het voordeel blijft en de oorlog kan winnen'.

Signaal

Op Twitter dankt Zelenski de Britten 'voor de besluiten die niet alleen ons versterken op het slagveld, maar ook het juiste signaal afgeven aan andere partners'. 

In verschillende Europese landen wordt geaarzeld over het sturen van zware tanks, want dat zijn offensieve wapens. Het zou ook door Rusland worden opgevat als een westerse escalatie. Frankrijk, Finland en Polen hebben ook zware tanks toegezegd, De VS overwegen het. Maar het is tot nu toe allemaal niet heel concreet geworden. Groot-Brittannië is dat nu wel, en Zelenski hoopt dat dat andere landen over de streep zal trekken.

Oekraïne heeft aangegeven honderden tanks en pantservoertuigen nodig te hebben om het grondgebied op de Russen te heroveren. Naast de Britse Challengers heeft Polen ook een concrete toezegging gedaan: het wil 14 Leopard-2-tanks sturen. Die gelden als een van de beste tanks ter wereld.

Maar de Leopards komen oorspronkelijk uit Duitsland en Berlijn moet formeel toestemming geven. Dat is nog niet gebeurd, al staat de regering-Scholz onder zware druk om akkoord te gaan. De Amerikanen aarzelen over hun moderne Abrams-tanks. Die wil Oekraïne ook graag. 

Negen
Lees ook:
Negen doden bij Russische raketaanval op appartementencomplex Dnipro

Wel krijgt Oekraïne van Duitsland en Amerika tientallen Bradley's en Marders gestuurd, maar dat zijn gewapende pantservoertuigen. Frankrijk kondigde gisteren aan 'binnen twee maanden' lichte tanks te leveren.

Komende vrijdag zijn de tientallen landen die wapens leveren aan Oekraïne bijeen op de Amerikaanse vliegbasis in het Duitse Ramstein. Daar zal het sturen van zware tanks naar Oekraïne het belangrijkste gespreksonderwerp zijn.

HIMARS

Dat de rol van moderne westerse wapens in de oorlog groot is, bleek afgelopen maanden wel. De strijd kantelde in het voordeel van Oekraïne, mede doordat dat land geavanceerde raketsystemen als HIMARS kreeg. Waarmee de Russen hard werden getroffen. 

Oekraïne krijgt dus weer betere wapens, maar ook de Russen zitten niet stil. De Oekraïners vrezen dat Moskou dit jaar een groot offensief wil beginnen. 
 

Bekijk ook: Dit zijn de nieuwe 'superwapens' van Oekraïne

03:26
Hoe werkt het geavanceerde raketsysteem HIMARS?