De hevige covid-uitbraak in China heeft sinds december aan 60.000 mensen het leven gekost, zeggen de autoriteiten in Peking. Voor het eerst heeft China het dodental nu fors omhoog bijgesteld. Maar het genoemde getal is 'ongeloofwaardig en nog altijd absurd laag', zegt onze correspondent in China, Roland Smid. "De crematoria liggen helemaal vol, het aantal mensen dat sterft aan corona zal vele malen hoger ligger."
Na jaren van keiharde aanpak en lange lockdowns heeft China eind vorig jaar plotseling de teugels laten vieren. Wat volgde was een ongekende uitbraak van covid, omdat de Chinezen door het eerdere beleid minder immuun zijn, en de vaccinaties niet zo goed werken als bij ons. Maar over hoe heftig covid huishoudt, daarover zeggen de Chinese autoriteiten weinig.
En daarom krijgt Peking veel kritiek, van de wereldgezondheidsorganisatie WHO bijvoorbeeld. Nu is er dus een update; in de ziekenhuizen zijn 60.000 coronadoden geteld, sinds is gestopt met de coronabeperkingen.
'21.000 per dag'
China-correspondent Roland Smid zegt erover: "We voelen aan alles dat dit niet klopt. Maar omdat de autoriteiten alles onder de pet houden, kunnen we ook niet vaststellen hoeveel doden het nou werkelijk zijn. China had het zelf tot nu toe over soms drie doden per dag. Maar het gerenommeerde Brits onderzoeksinstituut Airfinity kwam eerder al tot een schatting van 21.000 doden. Per dag. Met een totaal mogelijk 345.000 doden. Dat is wel wat meer dan 60.000."
En er zijn meer cijfers, van Chinese instanties zelf. "De Universiteit van Peking kwam tot de conclusie dat sinds het begin van deze coronagolf 900 miljoen mensen besmet zijn geraakt. Dat is extreem veel, meer dan de helft van de bevolking van anderhalf miljard. De ziekenhuizen liggen vol, crematoria draaien overuren. Dan klopt dat getal dat ze nu noemen natuurlijk van geen kant", zegt Smid.
Bovendien worden nu alleen de sterfgevallen in het ziekenhuis geteld. "Mensen die thuis overlijden worden niet meegeteld. Maar ook in de ziekenhuizen worden de cijfers laag gehouden. Als bijvoorbeeld iemand binnenkomt met longontsteking, maar ook covid heeft, dan wordt die niet geregistreerd als coronadode. Terwijl dat natuurlijk wel een grote rol speelt", aldus Smid.
De grote vraag is waarom China zo verkrampt probeert te goochelen met de cijfers. Smid: "Vanaf het allereerste begin van corona heeft China altijd naar de bevolking gecommuniceerd dat het zeer gevaarlijk was.
Maar sinds alles na hevige protesten werd opengegooid ging het over een andere boeg. 'Gewoon voorzorgsmaatregelen nemen, afstand houden, mondkapjes, dan komt het wel goed', werd er gezegd. Maar die boodschap rijmt natuurlijk niet met een hoog dodental nu."
Prestige
Bovendien speelt vertrouwen in de autoriteiten en prestige een rol. "Toen corona ook in de VS heel groot werd en er onder Trump veel doden vielen, kon Peking zeggen: 'zie je wel, ons systeem is beter, want in Amerika zijn een miljoen doden'. Dat is wat de Chinezen ingepeperd kregen. Als China dan nu opeens ook hele hoge dodentallen gaat publiceren, dan klopt het beeld dat China het beter doet niet meer, en is dat heel slecht voor het eigen imago."

Het lijkt er in China op dat de eerste piek van deze covidgolf in de grote steden achter de rug is. Maar volgens Smid kan het land de borst nat maken voor veel meer ellende, wacht het Chinees Nieuwjaar komt eraan.
Smid: "Dan gaan ontzettend veel mensen op reis, naar het platteland. Dat zal daar vermoedelijk een hoop besmettingen veroorzaken. En daar is de gezondheidszorg een stuk minder dan in de steden. Minder ziekenhuizen, minder bedden. Mensen moeten ook nog eens veel verder reizen naar ziekenhuizen. Ze zijn ook armer dus dat gaat moeilijker. Het is potentieel een nog groter drama, dus het is nog zeker niet voorbij voor China."