Ga naar de inhoud
Vanaf september

'MeToo-lessen worden verplicht op Maastrichtse Universiteit'

Opening academisch jaar in Maastricht, ter illustratie. Beeld © ANP / Jean-Pierre Geusens

De aankomende eerstejaars studenten van de Universiteit van Maastricht krijgen vanaf september verplichte voorlichting over grensoverschrijdend gedrag. Het is voor het eerst dat een universiteit lessen over dit thema verplicht stelt voor een complete jaarlaag.

Dit meldt dagblad Trouw. Voor de aankondiging van de verplichte lessen, organiseerde de universiteit ook al informele workshops en lezingen over het thema.

Woordvoerder van de Universiteit van Maastricht Koen Augustijn zegt tegen de krant: "We vinden het nu tijd voor een volgende stap. Het punt is aangebroken om het vrijblijvende er vanaf te halen en dit thema nog nadrukkelijker op de agenda te zetten."

Herkennen en voorkomen

In de lessen zullen zaken als seksueel geweld en seksuele grenzen besproken worden en zal behandeld worden hoe studenten grensoverschrijdend gedrag kunnen herkennen en hoe ze dit kunnen voorkomen.

Onderwijsinspectie:
Lees ook:
Onderwijsinspectie: duizenden studenten ervaren grensoverschrijdend gedrag

Hoe de voorlichtingslessen precies ingericht gaan worden, is nog onduidelijk. Zo moet de universiteit nog besluiten of de lessen in het onderwijscurriculum worden geschoven, of dat ze een plekje krijgen in de introductieweken.

Sociale veiligheid

Ook is nog niet duidelijk of de lessen enkel gaan om seksueel wangedrag, of over het bredere thema sociale veiligheid. Die details worden de komende maanden verder uitgewerkt. 

Vijf
Lees ook:
Vijf jaar #MeToo: wat zijn we eigenlijk opgeschoten?

Kritiek op de universiteit

Het besluit komt onder andere voort uit gesprekken die het college van bestuur voerde met Feminists of Maastricht (FoM). Dit is een studentengroep die eerder felle kritiek uitte op de universiteit, nadat geen gehoor werd gegeven over een klacht van seksueel ongewenst gedrag.

In 2021 bleek bovendien dat bijna de helft (46,9 procent) van de studenten van de Universiteit Maastricht weleens seksueel geïntimideerd, aangerand of verkracht is sinds de inschrijving aan de universiteit. 

Slachtoffers door heel Nederland

En dit is niet alleen in Maastricht een groot probleem. Vooral vrouwelijke studenten door heel Nederland ervaren zeer regelmatig overschrijdend gedrag. Uit onderzoek van Amnesty bleek in 2021 dat een op de tien vrouwen in haar studententijd slachtoffer wordt van verkrachting. 

Leerkrachten
Lees ook:
Leerkrachten willen betere lessen over seks, ook in bovenbouw